Waar zie jij jezelf over vijf jaar? Een vraag die mij, sinds ik in 2012 op de arbeidsmarkt stapte altijd lichte kriebels gaf. Want hoe geef je daar antwoord op? Waar doe je goed aan in een wereld werkt die zo snel verandert als de tech-industrie? Met die vraag in het achterhoofd zocht ik angstig naar wat ik leuk vond in mijn werk en welke technische ontwikkelingen de slimste keuze zouden zijn voor mijn carrière. Altijd bezig zijn met die volgende stap waar je je in moet ontwikkelen. Juist, moet… Ik wist al wel wat ik gaaf vond, MET een team werken aan iets wat impact maakte voor de klant. Die nam ik mee, maar hoe ga je daar verder in?

De Omslag: Een Nieuw Perspectief

In deze blogpost wil ik je meenemen op mijn reis van Developer naar Scrum Master en uiteindelijk naar Product Owner en wat zich daarbij aan de binnenkant bij mij heeft afgespeeld. Uit gesprekken met Developers om mij heen zag ik dat veel zich af vragen hoe ze bij kunnen blijven of wat het betekent om de stap te zetten naar een fulltime rol als Scrum Master of Product Owner. Hopelijk voegt mijn verhaal iets toe!

Het Puzzelstuk: Het Pad Voorwaarts

Enkele jaren geleden woonde ik een praatje bij waar iemand stelde: “Wat als je al weet wat je leuk vindt? Wat als je het stuk in je werk waar je energie uit haalt al hebt gevonden? Wat als je gevoel mag zijn: ‘Over vijf jaar, doe ik wat ik nu doe, maar dan een stuk(je) beter’?”

Dat was voor mij het puzzelstuk op de juiste plek, wat nu als ik met die overtuiging naar mijn werk kijk? Kort daarna besloot ik een training van RS gaan volgen “Build Your Career” om mijn leiderschapsvaardigheden te ontwikkelen. Vanaf dat moment heb ik me naast mijn development skills altijd bezig gehouden met verder kijken binnen en buiten het team (scrum master en werk voorbereidende taken als Lead Developer). Weer dat impact maken wat terug kwam!

Als ik terugkijk op die periode was ik ook vaak bezig om tussen de Product Owner en de backlog van het team te werken (refinement, complexe tech cases uitwerken, info uit de business halen).

De Uitdaging: Overwinnen van Twijfels

Toen kwam ASML op het minst gunstige moment (dacht ik toen). Onze CTO (Koen Aerts) kwam naar me toe en vroeg of ik met een team Rockstars bij ASML wilde shinen als Scrum Master. Kleine downside: start van het project was begin januari en mijn vrouw was begin februari uitgerekend… Niet echt een vruchtbare bodem om jezelf 100% te geven op het werk, terwijl je thuis twee, en bijna drie kids hebt rondrennen.

Toch kon ik geen nee zeggen tegen deze gigantische kans, en na een heftige opstartperiode begon het project te lopen.

De Sprong: Veranderen van Rol en Perspectief

Wat begon als een koude start project (aantal stories refined op backlog 0, project aanvrager bij ASML en de Product Owner kwamen 2 weken later terug van vakantie); begon na een maand opstarten duidelijker te worden.

Het project bij ASML was een enorm migratieproject, waar allerlei andere projecten met directe en indirecte samenhang samenkwamen in één grote cluster. We waren net echt zeker van de visie van het project, en hadden de Product Owner (PO) overtuigd van de technische doelen van het project… Tot de PO naar een andere rol doorstroomde.

Ik heb toen goed nagedacht of een PO vanuit de business de meeste impact maakte voor het team, of dat die rol beter gepakt kan worden door een techneut in het team die het project kent. Wie moet dat dan zijn? Ik? Maar dat is eng, dan laat ik de techniek echt los, dan ga ik vol die business in. En Product Owners, die zijn toch hartstikke alleen? Altijd aan het sparren met de business, en met het team?

Ik ben gesprongen, want wat is het ergste dat er kan gebeuren? Ik sprong in het diepe en de rest is geschiedenis…

Nu: Waardering en Voldoening

Nu ben ik met veel plezier zowel Product Owner als Scrum Master van TRIXA (Team Rockstars IT X ASML). Om de rol nog krachtiger te kunnen beoefenen ben ik zelfs een Agile Tribe begonnen!

Zeker kijk ik soms nog achterom en vraag ik me af of ik toch niet nog wat technische dingen moet bijpakken. Ik zeg ook niet dat ik dit voor altijd blijf doen, Maar ik weet dat wat ik nu doe me energie geeft.

De Toekomst: Doorgaan en Verbeteren

Bij ASML hebben we een geweldig team van Rockstars gevormd. Het maakt me enorm trots om te zien hoe de mensen met elkaar omgaan en hoe we bij ASML de impact naar een hoger niveau tillen.

Dus, waar zie ik mezelf over vijf jaar? Precies waar ik nu ben, maar dan een beetje beter!

Podcast tip

Met pascal sparren over jouw reis tot product owner?