70/30 model faq

Kom alles te weten over onze 70/30 constructie.

70/30, wat is dat?

Het 70/30-model (ook wel midlancen genoemd) is een verloningsmodel dat gebaseerd is op transparantie en samen ondernemen. Je weet voor welk bedrag je bij de opdrachtgever zit en van dit bedrag gaat altijd 70% naar jou.

Het grootste deel hiervan ontvang je maandelijks in de vorm van vaste opbrengsten en een klein deel ontvang je aan het einde van het jaar in de vorm van een variabele jaarbonus.

We hebben dus nooit discussies over wie welk deel van het verdiende geld krijgt en je verdiensten staan direct in verhouding met je prestaties en groei.

Op welke ‘vastigheid’ kan ik rekenen met het 70/30 model?

In de 70/30 constructie ervaar je dezelfde vastigheid als in een regulier vast dienstverband. Je krijgt iedere maand hetzelfde vaste bruto maandsalaris, vakantiegeld en pensioen (ook als je niet declarabel bent).

Verder reserveren we iedere maand een vast bedrag voor je leasebudget, laptop, telefoon, trainingen, certificeringen en cursussen.

Welke bedragen kan ik verwachten als salaris?

Wat je ontvangt aan salaris, leasebudget en overige ‘vaste opbrengsten’, hangt af van het uurtarief waar we je op inschalen op het moment dat je gaat starten bij Rockstars. In 99% van de gevallen ga je er in je vaste salaris een stap op vooruit. Hier komt dan nog de jaarbonus van gemiddeld €18.600 bovenop.

Hieronder een aantal voorbeelden (Let op: deze bedragen zijn excl. pensioen)

Ervaring Junior Medior Senior
Uurtarief (gemiddelden) €65 €80 €95
Vast salaris €3.600 €4.500 €5.300
Vakantiegeld €288 €360 €424
Leasebudget + brandstof €750 €850 €950
Trainingen + Laptop + Telefoon €150 €175 €200
Totaal maandbasis €4.788 €5.885 €6.874
Verwachte jaarbonus €16.200 €19.500 €23.600
Totaal jaarbasis €73.656 €90.120 €106.088

Hoe zit het met de bonus?

Aan het einde van het jaar maken we de balans op. We nemen 70% van jouw jaaromzet en we trekken hier de vastigheid vanaf die jij iedere maand hebt ontvangen. Het bedrag dat overblijft is je jaarbonus.

Check de tabel hierboven om te zien hoe hoog deze gemiddeld is. Je heb ook de mogelijkheid om een wildcard in te dienen, waarmee je je opgebouwde bonus al eerder kan laten uitbetalen.

Hoe hoog wordt mijn uurtarief?

Het uurtarief dat de opdrachtgever voor jou betaalt, hangt af van een aantal factoren. In principe willen we zo veel mogelijk wegblijven van denken in junior/medior/senior, maar dit is voor de rekenvoorbeelden het makkelijkste om dingen te illustreren. Je niveau wordt met name gebaseerd op de volgende factoren:

-De technieken waarmee je werkt

-Het aantal jaren ervaring dat je hebt

-Hoeveel tijd je stopt in persoonlijke ontwikkeling

-Impact die je maakt bij de klant

-Het niveau van je softskills

-Opgedane ervaring binnen bepaalde sectoren

Tarieven binnen Team Rockstars IT variëren ongeveer tussen de 60 en 120 euro. Gemiddeld zitten junioren ongeveer op 65-70 euro, medioren op 80-85 en senioren op 95-100.

Wanneer wordt mijn bonus uitgekeerd?

Je bonus wordt aan het einde van een dienstjaar uitgekeerd. Heb je tussentijds een mooie bonus opgebouwd en wil je de bonus eerder laten uitkeren? Dan kan je een wildcard aanvragen.

Wat gebeurt er met mijn ‘vastigheid’ als ik geen project heb, ziek ben, of op vakantie ben?

Wanneer je niet declarabel bent omdat je (langdurig) ziek bent, op vakantie bent of geen project hebt, verandert er niets m.b.t. je vastigheid. Je krijgt altijd hetzelfde salaris, zelfs wanneer je een heel jaar niet declarabel zou zijn.

Wat gebeurt er als ik aan het einde van het jaar minder omzet heb gedraaid dan dat ik aan vast salaris, vervoer, trainingen etc. heb gekregen?

Stel je bent onverhoopt langdurig ziek waardoor je niet kan werken, maar wel iedere maand salaris krijgt, dan kan het zijn dat je een negatieve bonusstand opbouwt. Heb je aan het einde van een dienstjaar een negatieve bonusstand? In dat geval reset Team Rockstars IT je bonusstand weer naar 0. Dit risico zit dus in de 30% van Team Rockstars IT verwerkt.

Krijg ik een leaseauto?

We reserveren maandelijks een bedrag voor mobiliteit. Als je besluit om hiervan een leaseauto te rijden, dan is dat mogelijk. Stel, je wil gebruik maken van je eigen auto en alleen de kilometers laten vergoeden, dan gaat het bedrag van je mobiliteitsvergoeding automatisch naar je vaste salaris.

Hoe hoog is mijn leasebudget?

De hoogte van je leasebudget hangt af van je uurtarief en van jouw eigen voorkeur. Je bent in principe vrij om te schuiven met het geld wat er via jouw 70% binnenkomt. Gemiddeld varieert de hoogte van het leasebudget (exclusief brandstof) ongeveer van €500 (junior) tot €750 (senior) per maand. `

Mocht je tóch graag een Tesla willen rijden, dan schuiven we geld van je salaris naar je vaste inkomsten, zodat dit alsnog mogelijk wordt.

Kan ik mijn leaseauto van mijn vorige werkgever meenemen?

Het komt vaak voor dat nieuwe IT-Rockstars nog een leaseauto hebben van een vorige werkgever die ze graag mee willen nemen. Dit is mogelijk en wordt over het algemeen ervaren als een simpel proces.

Ben ik freelancer of sta ik op contract?

Alle IT-Rockstars staan bij Team Rockstars IT op contract.

Hoe lang is de proeftijd?

Er is geen proeftijd. Wanneer jij erin slaagt om ons te overtuigen van jouw skills, dan spreken wij ons vertrouwen in jou uit door je meteen een contract voor onbepaalde tijd aan te bieden.

Hoeveel pensioen bouw ik op?

Hoeveel pensioen je opbouwt hangt af van je leeftijd en je salaris. Onze pensioenregeling is een beschikbare premieregeling wat betekent dat op basis van je leeftijd een bepaald percentage van je salaris ingelegd wordt in de pensioenregeling. Als IT-Rockstar betaal je vanuit je salaris 4% van de pensioenpremie zelf, Team Rockstars IT betaalt de rest van je premie. Wil je extra pensioensparen dan kun je daarnaast ook gebruik maken van de vrijwillige bijspaarregeling.

Is het mogelijk om parttime te werken?

Als IT-Rockstar is het is mogelijk om 32, 36 of 40 uur te werken.

Hoeveel vakantiedagen heb ik?

Als IT-Rockstar heb je onbeperkt vrije dagen. We vertrouwen erop dat je zelf de juiste afweging kan maken in hoeveel vrije dagen je jaarlijks nodig hebt om een Happy Developer te zijn. Je weet zelf ook wat voor impact het opnemen van vrije dagen op je jaarlijkse omzet (en dus je bonus) heeft, dus we zien dit als iets waar jij zelf verantwoordelijkheid over draagt.

Huurt Team Rockstars IT ook freelancers in?

Team Rockstars IT huurt geen freelancers in. Wel hebben we een freelance-academy, waarin we IT-Rockstars hands-on workshops bieden om hun droom waar te maken: freelancer worden.

Ben ik zelf verantwoordelijk voor het vinden van projecten?

Team Rockstars IT heeft een toegewijd salesteam van ongeveer 20 accountmanagers dat verantwoordelijk is voor het vinden van een opdracht die past bij hetgeen wat jij interessant vindt.

Wanneer jij zelf je netwerk wil activeren om een project te vinden dan is dat mogelijk, maar absoluut geen verplichting.

Wij zien het 70/30 model als samen ondernemen en daar hoort de volgende taakverdeling bij: Jij doet alles wat met IT te maken heeft, wij doen de rest.

Wat gebeurt er als mij een project wordt voorgelegd dat mij niet interesseert?

Het motto van Team Rockstars IT is “Happy Developers, High Impact”. Wij geloven dat het essentieel is dat je op een project komt dat je echt leuk vindt, omdat dit ertoe leidt dat jij meer impact gaat maken bij onze klanten.

Wordt je een project voorgelegd waar je geen interesse in hebt, dan is onze belofte dat je altijd het recht hebt om deze te weigeren. Ook als er (nog) geen andere optie beschikbaar is.

Hoe lang is de reistijd?

Wat voor jou een acceptabele reistijd is, bepalen we altijd in overleg. Omdat wij in zes chapters (regio’s) werken die ieder hun eigen klanten hebben, hebben we in ieder deel van het land een flink aantal klanten.

Voordat het thuiswerken de norm werd i.v.m. Covid-19, was de gemiddelde reistijd in de spits van deur tot deur ongeveer 34 minuten.