Results

Van OneNote en Excel

die handmatig geüpdatet worden

Naar een geautomatiseerd systeem

met Azure Cognitive Search

Tech stack

Used tools & Technologies
  • Azure DevOps
  • Terraforms
  • Azure Functions in .NET 6
  • Azure in Cognitive Search
  • Azure Storage
  • Cosmos DB

Hoe zoeken jongeren die ernstige problemen hebben naar hulp? En hoe kan een slim systeem hen daarbij helpen? ROC Mondriaan ontwikkelde samen met Team Rockstars een online platform speciaal voor studenten. Efficiënt en schaalbaar, dankzij de serverless functions van Azure en de automatisering van DevOps.

Als Haagse onderwijsinstelling is ROC Mondriaan niet onbekend met grootstedelijke problematiek. “Drugs, ongewenste zwangerschappen, dakloosheid. Wij helpen jongeren met complexe problematiek die vaak verschillende vormen van hulp nodig hebben”, vertelt projectleider Tina van Wouw van het ROC. “Alle kennis over die hulpverleners zat in de hoofden van mij en mijn collega’s en in OneNote en Excel; dat was lastig up-to-date te houden en te delen. Samen met stagiaires zijn we aan de slag gegaan met een slimme zoekmachine. Dat was veelbelovend, maar voor de uitvoering hadden we de expertise en daadkracht van een externe partij nodig.”

Team Rockstars IT vaardigde een RockSOLID DevOps-team af onder leiding van developer Vincent Bitter. Tina is erg enthousiast over de samenwerking: “Ik ben van huis uit agoog en schoolleider. Ik heb dus geen technische kennis, maar ik zie wel dat het werkt. De Rockstars hebben die kennis wel, maar het mooie is: ze hebben óók feeling met het onderwijs. We hebben echt een topteam in huis gekregen.”

Challenge

CLOUD-NATIVE

Het ROC had behoefte aan een systeem waarin alle hulpverleningsinstanties in Den Haag en omgeving bij elkaar kwamen te staan. Met een slimme zoekfunctie die aansluit op de belevingswereld van jongeren. Tina: “Onze studenten zoeken niet op de oplossing, maar op het probleem: ‘Ik weet niet waar ik moet slapen’, of ‘ik ben zwanger’. Daar moet de zoekfunctie geschikt voor zijn, zonder andere groepen buiten te sluiten. Want ook mentoren en docenten zullen er gebruik van gaan maken voor hun studenten.

Vincent: “We hebben het platform helemaal cloud native gemaakt en werken met big data en data lakes, zodat we zelf ook actief data – in dit geval hulpverleningsinstanties en hun contactgegevens – kunnen verzamelen. Azure Cognitive Search staat hierin centraal. Dat zorgt voor efficiëntie en schaalbaarheid. Zo hoeft er maar één functie te draaien als er maar één bezoeker op het platform is. Wordt het drukker, dan gaan er vanzelf meer naast draaien. Is het rustig, dan schaalt het systeem weer af. “Je hebt geen server nodig en hoeft je dus ook nooit druk te maken over het monitoren daarvan, of je een tweede server nodig hebt, etc.”, aldus Vincent.

Solution

AGILE WORKING

Tina: “We werken steeds in korte periodes. Dat is heel prettig, want zo kan ik intern steeds laten zien wat we gedaan en bereikt hebben. Elke twee weken komen we bij elkaar, onze eigen ICT’ers kijken geïnteresseerd mee. Het is een hele open en inzichtelijke manier van werken. En heel gestructureerd; dat zijn we in het onderwijs niet gewend. Team Rockstars heeft een andere manier van projectmanagement geïntroduceerd, die ik erg prettig vind. De Agile/Scrum richtlijnen vanuit de RockSOLID software toolbox helpt ons bij het behalen van onze doelen en bij het aangehaakt houden van het hele projectteam. De Rockstars maken echt onderdeel uit van ons team. Of ze nu hier bij ons werken of vanaf een andere locatie. En dat is belangrijk, want het zijn uiteindelijk onderwijsmensen die ermee moeten gaan werken. Dus luisteren ze goed, leggen ze goed uit wat ze doen en zijn ze verdergegaan met wat wij al hadden.”

result

DEVOPS: VOOR CONTINUÏTEIT EN KWALITEIT

Rockstars werkt voor deze klus met Azure DevOps, een CI/CD-tool die ervoor zorgt dat als een ontwikkelaar klaar is, de nieuwe functionaliteit automatisch naar de testomgeving gaat; een typisch geval van RockSOLID software: Veilig, gecontroleerd en geautomatiseerd. Vincent: “Het is een heel gecontroleerd proces. Je ziet altijd wanneer wat door wie in productie is gezet. Er komt nooit iets in productie wat nog niet is getest en je zult dus nooit iets verkeerds online zetten.” Bovendien is alles geautomatiseerd. Het nut daarvan bleek afgelopen zomer toen de school werd gehackt. Het was de DevOps-manier van werken die ervoor zorgde dat het project niet vastliep. Vincent: “We konden gewoon door, want we hadden in no time elders een nieuwe omgeving opgetuigd.” Tina: “De Rockstars sprongen meteen bij. Dat is gewoon gaaf, dat we ook in zo’n situatie op ze konden rekenen.”

Het platform moet in januari live gaan op www.wael.nl, vernoemd naar één van de stagiaires die aan het platform meewerkt. Een Syrische naam, die staat voor inclusiviteit maar ook een prachtige betekenis heeft: ‘Degene bij wie je toevlucht zoekt in een moeilijke tijd.’ Tina: “Die toevlucht hopen we heel veel jongeren te gaan bieden.”

“Team Rockstars IT heeft niet alleen de techniek in huis, maar heeft ook de feeling met onderwijs.”

Tina van Wouw, projectleider van het ROC
Vincent Bitter

Samen met vincent sparren over het werken met Devops?