Results

Van veranderende en stengere eisen

Op het gebied van veiligheid, betrouwbaarheid en snelheid

Naar een future-proof infrastructuur

Met real-time performance inzicht

tech stack

Used tools & technologies
  • DevOps
  • CI/CD
  • Cloud
  • Microservices

Sinds 2013 is PDOK verantwoordelijk voor het beschikbaar stellen van actuele GEO-informatie in Nederland. Deze datasets (voor iedereen beschikbaar) zijn voorzien van goede metadatering en zijn o.a. benaderbaar via RESTful API’s en OGC services.

Bij het uitvoeren van overheidstaken is actuele en adequate informatie over locaties essentieel voor het aanvragen van subsidies en vergunningen of het doen van transacties. Ook helpt locatie-informatie bij het analyseren van maatschappelijke vraagstukken. Door een accuraat beeld kunnen beleid en oplossingsrichtingen worden geformuleerd.

Challenge

veranderde wensen en opgelegde standaarden

Het is essentieel dat de informatie in het platform functioneel klopt en altijd up-and-running is. Het platform moet betrouwbaar, robuust en schaalbaar zijn. Na de lancering in 2013 werd namelijk al snel duidelijk dat het platform enorm aansloeg. In het eerste jaar kwamen er 580 miljoen hits binnen, 5 jaar later groeide het aantal hits naar 10.8 miljard met 8.6 miljoen unieke gebruikers.

Ook constateert Jeroen dat toeleveranciers en eindgebruikers veranderende wensen hebben en dat opgelegde standaarden (Europese INSPIRE standaard en de Nederlandse e-overheidstandaarden) en gewenste functionaliteiten stevig aan verandering onderhevig zijn. Ze hebben de afgelopen jaren daarom niet stil gezeten en de toekomstambities zijn groot.

De afgelopen jaren heeft Team Rockstars IT het Kadaster geholpen om de infrastructuur van het platform van PDOK future-proof te maken. Ze kunnen nu sneller, betrouwbaarder en veiliger meer en grotere datasets ontsluiten.

Volgens Jeroen is het ideaal om op software developers terug te kunnen vallen die al eens met deze “bijltjes” gehakt hebben. IT-Rockstars geven vorm aan de architectuur vanuit hun ervaring en ontwikkelen direct mee in het scrum team aan de applicaties.

PDOK heeft real-time inzicht gecreëerd in de performance van het platform en is trots op de continue verbetering daarvan. Zo hebben ze onlangs stappen gezet met het cloud-ready maken van applicaties door o.a. Publieke Docker images te publiceren, en met het testen met Kubernetes omgevingen. Alles draait om schaalbaarheid en betrouwbaarheid. Het begon met monolithische applicaties op applicatie servers, vervolgens naar een omgeving die volledig op Docker containers draait tot het cloud-ready maken van applicaties.

Result

meegroeien met de vraag van de klant

Innovatie is de sleutel tot succes in de toekomst. PDOK wil haar gebruikers blijven verrassen met nieuwe features. De gebruiker mag niets merken van de enorme groei en drukte op het platform.

Daarnaast blijven overheden nieuwe standaarden eisen, waardoor ze flexibel moeten blijven met het oog op de toekomst. Om voorbereid te zijn op toekomstige groei blijven ze druk bezig om microservices zo onafhankelijk en logisch mogelijk in het landschap te plaatsen.

Door CI/CD goed in te richten op hun microservices landschap, kunnen ze heel gericht opschalen en meegroeien met de klantvraag. Naast het thema microservices staat ook onderzoek naar potentiele cloud oplossingen voor de toekomst op de agenda.

Collaboration

PDOK X TEAM ROCKSTARS IT

Als je ten tijde van een transformatie of digitalisering kunt terugvallen op de ervaring van professionals van Team Rockstars IT met technische innovatie expertise, geeft dat enorm veel rust en vertrouwen binnen het team. Daarnaast merkt PDOK de positieve uitwerking van de IT-Rockstars op de teamdynamiek. Ze nemen collega’s mee in hun kennis en standaarden, waardoor het niveau van het team ook echt toeneemt.

“IT-ROCKSTARS GEVEN VORM AAN DE ARCHITECTUUR VANUIT HUN ERVARING EN ONTWIKKELEN DIRECT MEE IN HET SCRUM TEAM AAN DE APPLICATIES.”

Jeroen Hogeboom, Product Owner bij PDOK.