Hoe staat het met jouw goede voornemen voor 2023? Zit daar het bewerkstelligen van salarisverhoging bij? Het nieuwe jaar is een goed moment om met je werkgever te praten over je salaris(wensen). Team Rockstars IT geeft je 8 tips voor een succesvol gesprek, met als resultaat een optimaal resultaat.

1. Weet wat jij waard bent.

Om goed beslagen ten ijs te komen is het belangrijk om te weten wat je waard bent. Team Rockstars IT heeft speciaal voor jou een marktwaardecheck ontwikkelt. Daarmee kun je precies zien hoeveel jij als software developer zou moeten verdienen, op basis van jouw leeftijd, IT-ervaring en opleiding. Je vindt de marktwaardecheck hier.

2. Bereid je goed voor.

  • Maak een lijst met dingen die dit jaar in jouw ogen goed zijn gegaan.
  • Maak inzichtelijk wat voor  ervaring jij in het afgelopen jaar hebt opgedaan en hoe dit jouw marktwaarde beïnvloed. Vergeet ook je soft skills niet mee te nemen.
  • Zorg voor voldoende argumenten waarom jij jouw gewenste salaris zou moeten ontvangen. Het is belangrijk om jezelf niet te vergelijken met anderen en je focus te houden op jezelf, om zo een sterke indruk te maken. Een handige tip is om het gesprek voor te bereiden met behulp van een collega of je partner. Op deze manier kan je anticiperen op tegenargumenten van je werkgever en zal je zelfverzekerder zijn tijdens het gesprek.

3. stel jezelf een doel en houdt dat ten alle tijden voor ogen.

Met welke uitkomst van je gesprek ben jij tevreden? Wat is voor jou het bare minimum?
Gaat het je enkel om geld of sta je ook open voor een ander type beloning, zoals een auto, een bepaalde training of extra vakantiedagen? Hou dat doel te allen tijde in je achterhoofd en wijk daar niet zomaar vanaf.

4. Laat je werkgever met een bod komen.

Dit lijkt misschien een detail, maar het kan een wezenlijk verschil maken. Stel je maar eens voor dat jij een bepaald bedrag op tafel legt, terwijl je werkgever eigenlijk veel hoger wilde gaan zitten. Dan heb je die kans sowieso gemist! Laat hem of haar eerst met een bod komen, dan weet jij veel gerichter waar je op moet gaan sturen.

5. Zeg niet direct ja of nee.

Het is helemaal niet raar om bedenktijd te vragen. Dat laat juist zien dat je het gesprek serieus neemt. Bespreek het voorstel rustig met collega’s of vrienden en kom dan terug met een antwoord.

6. Zorg voor duidelijkheid.

Beëindig je gesprek nooit voordat je volledige duidelijkheid hebt. Wat wordt precies je salaris, welke (extra) secundaire arbeidsvoorwaarden spreken jullie af?

Als je nu geen salarisverhoging krijgt, wat moet je dan doen om dat de volgende keer wel te krijgen? Welke hard en soft skills worden er het komend jaar van je verwacht? Zet dit op papier of laat dit doen en zorg ervoor dat beide partijen de informatie op dezelfde manier interpreteren. Zo voorkom je dat er in de toekomst toch nog onduidelijkheden ontstaan.

7. Vraag om een extra beoordelingsmoment.

Kom je er niet op dit moment niet uit met je werkgever, vraag dan om een extra beoordelingsmoment halverwege 2023. Plan dit ook nu alvast in. Zo heb jij de tijd om jezelf nog beter te laten zien en is het straks een no-brainer dat jij meer salaris verdient.

8. Geloof in jezelf.

Software developers zijn schaars en dat weet jouw werkgever ook. Hij of zij mag blij zijn dat jij voor hem of haar werkt en waardering uitspreken in de vorm van een (jaarlijkse) salarisverhoging of een marktconform salaris is daarom niet meer dan normaal. Het voelt misschien niet prettig om je beoordelings-gesprek met gestrekt been in te gaan, maar je hoeft je ook niet met een kluitje in het riet te laten sturen. Misschien helpt het je om in gedachten

te houden dat je in no-time een andere baan hebt gevonden, waar je wél die waardering ontvangt. Bij Team Rockstars IT zijn we bijvoorbeeld altijd op zoek naar nieuwe mensen. Hoe dan ook:

GELOOF IN JEZELF, YOU ARE A ROCKSTAR!

Vergroot je kans op succes met onze tips!

Onepager met 8 tips over salarisonderhandelingen van Team Rockstars IT
Roel Klaassen is accountmanager bij Team Rockstars IT

Met Roel sparren over het werken bij Team Rockstars IT?