The Developer’s Stack2022-12-01T17:17:40+01:00
team rockstars presents

The Developer’s Stack

“Development of a lifetime & A lifetime development”. Wat ons betreft kun je je gehele carrière als software developer blijven groeien. Spreken op conferenties, schrijven van boeken of de community inspireren met jouw blogs. Wij willen je uitdagen om dé thought leader te worden op jouw vakgebied!

Ook wanneer je andere rollen overweegt willen we je daarin ondersteunen. Scrummaster, architect, CTO, manager, etc. kunnen ook interessant zijn. Het “Developer stack” kaartspel helpt je om over deze verschillende rollen na te laten denken.

team rockstars house of cards

13 kaarten, 13 rollen

13 Kaarten, 13 rollen en jij kan een kaart eruit pikken waar je meer over zou willen weten. Je wordt gekoppeld aan één van de 5 experts waar je het gesprek mee aangaat. Koen Aerts CTO, Richard van Zandwijk Lead Developer, Marco Kuiper Principal Consultant, Sofia Bjorholm en Nadine Wolff Developer/Engineer staan voor je klaar voor een goed gesprek.

Heb je een brandende vraag of lijkt het je interessant om je te verdiepen in alle mogelijke wegen die naar Rome leiden? Come pick out a card that can turn over the table!

developer engineer

Waar maak jij impact mee?

Software maken met een duidelijk doel is belangrijk. Wie zijn je gebruikers en waarvoor wordt de software gebruikt. Uiteraard is impact maken een ruim begrip en betekent dit voor iedereen iets anders. Met jouw software levens redden of maatschappelijk betrokken bezig zijn. Impact maken verhoogt in ieder geval het werkgeluk!

SKILLSET

De developer is van jongs af aan opgegroeid met IT en vindt het mooi om dingen met eigen handen te maken. In teamverband werken is leuk en innovatie staat hoog in het vaandel.

HOOGTEPUNT

Je krijgt de complimenten van jouw teamgenoot die jouw code gereviewed heeft. Hij noemt je de neef/nicht van Uncle Bob.

DIEPTEPUNT

Jouw Product Owner dwingt je weer eens een hogere velocity af. Hij geeft aan: technical debt is prima, die lossen we op een later moment wel op.

lead developer engineer

Jij staat voor het team! Staat het team ook voor jou?

Zelfsturende teams zijn belangrijk en daarom is het niet zo dat de lead developer alle sturing over moet nemen. Teamleden die veel eigenaarsschap tonen is belangrijk.

SKILLSET

De lead developer streeft naar kwaliteit en inspireert het team om zijn/haar voorbeeld hierin te volgen. Weet ook de context hierin mee te nemen of in beweging te krijgen.

HOOGTEPUNT

Samen met het team krijg je het voor elkaar om twee dagen voor het einde van de sprint al klaar te zijn. Je gaat bepalen aan welke technical debt je wilt werken en bespreekt dit met het team om zo de volgende sprint beter te kunnen starten.

DIEPTEPUNT

Twee van je teamleden worden ziek, net op het moment dat er één op vakantie is. Je hebt de neiging om dan alles zelf maar op te pakken om zo de sprint maar te halen en mensen niet teleur te stellen.

scrum master

Jij bent het vliegwiel in Agile development!

Leuk om het Agile en DevOps gedachtengoed uit te mogen dragen en in een organisatie te zitten waar ze hier ook open voor staan. Leuk ook om bij te dragen aan de performance van het team!

SKILLSET

Een Scrum Master krijgt een hele hoop energie van het succesvol krijgen van het proces. Agile is dé manier van het moderne werken en Scrum is dé manier om hier invulling aan te geven. Het PSM I certificaat is hier een start van.

HOOGTEPUNT

Bij de Sprint Retro komen er een aantal actiepunten naar voren om het team te verbeteren. Je wilt dit al snel gaan implementeren. Het team geeft je een compliment om hier niet te snel voorbij te vliegen: de eerdere verbeteringen hebben hun echt geholpen om beter te worden!

DIEPTEPUNT

De Product Owner vraagt je om een strakke planning voor het komende kwartaal te maken. Je geeft aan dat dit niet Agile is, maar de business wil wel weten hoeveel tijd ze kwijt zijn en hoeveel geld hiermee gemoeid is. O ja, en of je nog even wat voortgangsrapportages kan maken.

product owner

Ben jij het politieke web meester?

Product owner, wat een enorm complexe functie! Aan de ene kant heb je contact met alle teamleden en aan de andere kant heb je je tentakels in de business zitten. Stakeholdermanagement, politiek en netwerken zit in jouw bloed!

SKILLSET

De Product Owner houdt ervan om de allerbeste versie van het product te kunnen maken. Hiervoor is afstemming met meerdere stakeholders nodig en ook het Scrum Team moet mee worden genomen in deze visie. Uiteraard heb je het PSM I certificaat op zak.

HOOGTEPUNT

Het is je gelukt om bij de Sprint Review alle stakeholders aanwezig te hebben, waaronder de belangrijkste: de eindgebruikers. Ze bedanken je omdat je ze onderdeel hebt gemaakt van het proces en er daadwerkelijk naar hun input wordt geluisterd.

DIEPTEPUNT

Na maanden aan een product te hebben gewerkt komt er een voor jou onverwachte stakeholder om de hoek. Opeens worden prioriteiten anders en mag je hele Product Backlog op de schop. De beloofde deadline aan de andere stakeholders schuift hiermee naar achteren.

architect

Hoe blijf je weg uit de ivoren toren?

Er zijn diverse vormen van architectuur en diverse architecten. Ieder team heeft een (software/applicatie) architect nodig.
Voor meer hoog over vraagstukken zijn de enterprise architecten van belang. Essentieel in deze laatste functie is dat de juiste keuzes gemaakt worden samen met het team.

SKILLSET

Er zijn veel typen architecten, maar allen hebben een ding gemeen: ze spreken veel met de business. Op deze manier wordt kennis opgehaald om de meest toekomstvaste architectuur neer te kunnen zetten. Visie over architectuur, op de hoogte zijn van de laatste technieken en communicatief vaardig zijn liggen hier aan de basis.

HOOGTEPUNT

Jouw nieuwe architectuur op basis van microservices houdt stand in productie. De services worden automatisch geschaald en de applicatie blijft beschikbaar!

DIEPTEPUNT

Het lukt je niet om de business te overtuigen om mee te gaan met jouw voorstel voor een nieuwe architectuur. Het was toch zo logisch om wel voor jouw architectuur te gaan? Wat heb je gemist?

coach

I ❤ mensen ontwikkelen!

SKILLSET

Een coach houdt ervan om personen verder te ontwikkelen door de spiegel voor te houden. Dit kan oppervlakkig zijn, maar tijdens deze gesprekken kan een coach ook de diepgang opzoeken.

HOOGTEPUNT

Je krijgt een mailtje van een coachee die je een half jaar geleden hebt begeleid. Je was hem eigenlijk alweer vergeten, maar hij jou absoluut niet. In de mail staat dat hij een stap in z’n carriere heeft gemaakt en dit niet zonder jouw adviezen heeft kunnen realiseren.

DIEPTEPUNT

Na veel gesprekken lukt het niet om jouw coachee te helpen uit een negatief patroon te stappen. Je komt er ook niet achter aan welke knoppen je nog meer kan draaien om dit wel voor elkaar te krijgen.

special agent

Adrenaline

Hoeveel adrenaline krijg je als je een bioscoopzaal met 1500 developers inspireert?

SKILLSET

De special agent is de “thought leader” in het vakgebied en hierbij staat kennisdeling centraal. Kennisdeling in de ruimste zin van het woord, dus onder andere spreken op conferenties, het delen van artikelen/blogs en wie weet zelfs het schrijven van boeken.

HOOGTEPUNT

Jouw boek is vandaag als bestseller betiteld. Met meer dan 2.000.000 verkochtte exemplaren hoor je dat je de community geïnspireerd hebt.

DIEPTEPUNT

Bij jouw early bird sessie kwamen er 20 bezoekers opdagen en tot overmaat van ramp zaten er na 15 minuten nog 13 in de zaal. En ja, die twee die lagen te slapen meegeteld.

IT consultant

Durf jij overal tegenaan te schoppen?

SKILLSET

De IT consultant gaat voor de vraag achter de vraag en door een combinatie van technische skills, process skills en de juiste communicatie skills maakt je échte impact.

HOOGTEPUNT

Whooha! Door jouw pitch heeft de klant besloten een drie jarig contract te sluiten met jouw werkgever! Deze strategische samenwerking is veelbelovend en jij ziet een duidelijke win voor alle partijen!

DIEPTEPUNT

Jouw account manager heeft weer eens een solution verkocht waar je twee dagen aan kunt besteden. Om het goed te doen heb je 8 dagen nodig, ga je die 6 dagen in de avond uren maken of laat je de account manager overleggen met de klant om dit recht te zetten?

principal consultant

Je inspireert bedrijven met nieuwe IT oplossingen!

SKILLSET

Innovatie, automatiseren en toepasbaarheid zijn belangrijke toetsingscriteria van de principal consultant. Hij/zij maakt nieuwe IT oplossingen, kan deze verkopen aan de klant en helpt de klant hiermee naar een volgend niveau te komen.

HOOGTEPUNT

De technische solution die jij begin dit jaar gemaakt hebt is nu al 20 keer verkocht bij de klant.

DIEPTEPUNT

Door bezuinigingen heeft jouw manager bepaalt dat je het komend jaar “gewoon” gaat meewerken in de development teams.

cto

Jouw organisatie technisch inspireren, inspireren is ook luisteren!

SKILLSET

De CTO bepaalt de technische visie die richting geeft voor de komende jaren. Innovatie, schaalbaarheid, security en andere thema’s staan centraal om de organisatie het voordeel te geven in de markt.

HOOGTEPUNT

Trots ben je op de 5 software developers die op Microsoft Build gepresenteerd hebben. Geen één ander bedrijf doet dit je na!

DIEPTEPUNT

Het aantal legacy systemen stapelt op en je hebt jezelf voorgenomen om met een plan hier de komende jaren vanaf te komen. Na de MT meeting blijkt dat er helaas geen budget is.

Manager

Een moderne manager is een coach, je stimuleert mensen!

SKILLSET

Coachend leiderschap is de basis voor de manager. Anderen in hun kracht zetten en ruimte laten voor mensen die intrensiek gemotiveerd zijn. Situationeel leiderschap is nodig voor collega’s die sturing nodig hebben.

HOOGTEPUNT

Vanuit een coaching gesprek met een medewerker merk je dat zij zich weer ruim heeft overtroffen. Ze is zowel met de functie als lead developer en ook door te spreken op Devoxx diverse keren uit haar comfort zone gegaan.

DIEPTEPUNT

Het project wat al maanden slecht gaat is nu echt de spuigaten uitgelopen. Een nieuwe kostenraming geeft aan dat er €2.000.000 extra nodig is. Met lood in je schoenen mag jij deze boodschap morgen bij de klant gaan brengen.

director

Met een helicopterview veel ruimte laten voor je team!

SKILLSET

De director heeft veel kennis van organisaties, de business en mensenkennis. Hij weet overzicht te houden en kan dingen los laten (vertrouwt op zijn team).

HOOGTEPUNT

Vandaag heb je de kick-off gedaan van een nieuw organisatieonderdeel. De komende jaren gaat dit onderdeel groeien naar 80 specialisten en de klanten zitten te springen om deze innovatie.

DIEPTEPUNT

De techneut die je vorig jaar naar manager gepromoveerd heeft presteert niet. Sinds een half jaar ben je tot de conclusie gekomen dat je beste techneut weg is en je er een slechte manager ervoor terug hebt, komende vrijdag toch maar het gesprek aangaan.

zzp

Heb jij graag zelf de touwtjes in handen?

SKILLSET

Ondernemerschap pur sang en zelfredzaamheid typeert de ZZP’er. Hij/zij vindt de variatie van opdrachten zoeken, facturatie, de inhoudelijke opdracht en alle andere zaken leuk. De financiele voordelen zijn belangrijk en de ZZP’er kan goed met onzekerheid omgaan.

HOOGTEPUNT

Je hebt een nieuwe opdracht met het hoogste uurtarief tot nu toe binnengehaald. Daarnaast mag je ook nog vanuit huis werken, waardoor de reiskosten minimaal zullen zijn. Katsjing!

DIEPTEPUNT

De klant heeft de rekeningen niet betaald en zodoende moet je achter je inkomsten aan. Deze tijd is je kostbaar en kon je veel beter besteden aan dat andere project waar je nu uren op tekort komt!

Ga naar de bovenkant