Results

Van Slimmere cyber criminelen

en meer vraag vanuit de klant

Naar verdedigings-strategie

Met security oplossingen

Van hoge pieken

die zorgen voor veel aanvragen

Naar rustig vaarwater

Door schaalbaarheid van systemen

In 2013 werd DEGIRO opgericht met als doel beleggen toegankelijk te maken voor iedereen. Inmiddels is DEGIRO actief in 18 Europese landen. Vooral tijdens de eerste jaren van DEGIRO stond IT aan het hoofd van de business: IT was leading, gevolgd door een snelle uitbreiding op basis van de bedrijfsdoelstellingen.

Volgens Andreas Holmberg, CTO van DEGIRO: “Als je een unique selling point wilt hebben, moet je meer zelf bouwen. Het belangrijkste voordeel van maatwerk is dus dat je dienstverlening richting klanten uniek is.”

Challenge

MEER ZELF BOUWEN VOOR EEN UNIEKE DIENSTVERLENING

Gebruiksvriendelijkheid speelt een grote rol binnen het businessmodel van DEGIRO, maar ook mobile first: 80% van haar klanten gebruikt voornamelijk een mobile device om te traden.

Een daaraan gerelateerde challenge waar DEGIRO mee kampt is het gestegen aantal phishing-aanvallen: “We hebben heel veel nepsites gezien die op DEGIRO sites lijken, maar niks met DEGIRO te maken hebben.” Hierdoor wordt DEGIRO uitgedaagd om veiligheid en gebruiksvriendelijkheid te combineren. Dit werd bijvoorbeeld ook op de proef gesteld in maart 2020, toen veel mensen tegelijk klant wilden worden. Er moest snel worden opgeschaald en gestabiliseerd, maar met inachtneming van veiligheid en gebruiksvriendelijkheid, hiervoor hebben we Kubernetes gebruikt.

Solution

Schaalbaarheid

Schaalbaarheid is vanaf dag één het motto geweest voor onze IT Rockstars bij DEGIRO. Het opzetten van services die zelf verantwoordelijk zijn voor het domein is hierbij het belangrijkste, maar ook het stateless afhandelen van calls is hiermee gemoeid. Vervolgens hebben ze de code ontkoppelt met microservices om die weer schaalbaar te maken.

IT-rockstar Mark Bertels zegt daarover het volgende: “Door het cloud-agnostisch maken van de verschillende services maakt het niet uit in welke cloud het draait. We zijn echt een Java huis, maar we hebben wel koppelingen. Dus naar de purse en we hebben C++ gebruikt”.

Andreas ziet het gebruik van Java en C++ niet snel veranderen, hooguit dat ze in de toekomst meer .NET gebruiken rondom het CRM.

PUBLIC CLOUD KAN OOK HELPEN IN DAT SCHALEN.

Of DEGIRO dat in overweging neemt? Voorlopig zitten ze wel in hun private cloud, maar dan on-premise. Hoe de codes ontwikkeld zijn, is namelijk nog niet cloud ready. Hierbij speelt de veiligheid van de klant een rol, maar ook de kosten. De planning is om de komende twee jaren proberen om alles cloud ready te maken, “cloud agnostisch blijven is hier echt key”, stelt Mark. Of ze dan vervolgens naar de public cloud gaan zal de tijd uitwijzen.

WATERFALL VS AGILE

Qua werkwijze is er in het verleden meermaals op de ‘waterval manier’ gewerkt. Een groot verschil met agile werken, wat ze nu hanteren, is dat ze business gerichte squads hebben. “Sommigen gaan over rapportages en conciliation, anderen over belastingen en sommige gaan juist over trader”. Dus juist business gericht werken binnen IT.

Volgens Andreas heeft dit geholpen om nog beter als één team te werken. Niet afdeling voor afdeling, maar juist business en IT samen. Inmiddels zit er al een groot team aan IT Rockstars om dit te ondersteunen.

result

behoeden voor misstappen van cybercriminelen

Waar business en IT samenkomen en DEGIRO de waarden betrouwbaar, gebruiksvriendelijk en veiligheid waarborgt, gebruikt DEGIRO een mobiele interface om bijvoorbeeld je paspoort te scannen om zo snel klant te worden. Voor de veiligheid wordt een two-factor authentication gebruikt om het lastiger te maken voor de criminelen.

Tegelijkertijd maak je het dan lastiger voor de klant om in te loggen, want die moeten dan meerdere stappen volgen. Maar de criminelen worden slimmer en slimmer, dus moet DEGIRO wel om te zorgen dat de klanten veilig zitten.

“We zien het ook als onze verantwoordelijkheid om de klanten te behoeden voor misstappen van cybercriminelen.”

Andreas Holmberg – CTO Degiro
Mark Bertels is Special Agent en Solutions Architect bij Team Rockstars IT

Samen met Mark sparren over jouw IT- vraagstuk?