Rockstar Interview

Als dochteronderneming van KPN ontwikkelt en levert RoutIT internet-, cloud-, connectiviteit-, en communicatieoplossingen voor de zakelijke markt. Het totale ICT-spectrum wordt hierbij opgepakt: van het leveren van zakelijke mobiele en hosted telefonie, internetverbindingen, alarmsystemen tot aan security-oplossingen en 24/7 support. RoutIT heeft een duidelijke focus: namelijk het ontwikkelen en aanbieden van veilige en innovatieve producten en diensten waarmee de partner succesvol kan zijn én blijven. In dit project werk ik mee aan de internationalisatie van de applicatie Irma.

“Dagelijks werk je samen met elkaar aan complexe stukken software.”

Daan Joling, C# Engineer

WAAROM HEB JE VOOR DIT PROJECT GEKOZEN?

RoutIT gaf bij binnenkomst een warm en professioneel gevoel. Ik had als wens voor mijn volgende project om op een grote softwareafdeling mee te draaien. Dit sluit aan bij de afdeling van RoutIT, die ruim 30 man groot is. De softwareafdeling is opgedeeld in verschillende teams, die ieder gespecialiseerd zijn in een domein. Binnen de teams wordt gerouleerd, wat het werk veelzijdig houdt. Zelf heb ik Technische Informatica gestudeerd, waar je in aanraking komt met hardware en netwerken. Ik vond het belangrijk om hier in m’n project iets van terug te vinden. Beide onderwerpen zitten in RoutIT’s core business.

WAAR BEN JE HET MEEST TROTS OP BINNEN DIT PROJECT?

Samen met Rockstar collega Joey en een senior developer van RoutIT zijn wij begonnen met het internationaliseren van Irma. Irma is een applicatie van RoutIT waar partners hun producten kunnen bestellen. Binnen Irma is RoutIT bezig om haar producten beschikbaar te maken voor de Duitse markt. Irma is opgezet als een eentalige applicatie, aan ons de taak om dit meer generiek te maken. Wat dit project interessant maakte was de veelzijdigheid. We zijn bezig geweest met de mogelijkheid om van taal te kunnen wisselen binnen Irma, het kunnen versturen van Duitse facturen, weergeven van de juiste gebruikers-overeenkomsten en het aanmaken van meertalige nieuws- en eventberichten. Dit laatste is waar ik het meest trots op ben. Joey en ik hebben een design kunnen aanleveren en waren daarna geheel vrij om het te implementeren binnen Irma.

Welke technieken tooling heb je gebruikt?

Binnen de softwareafdeling maken wij gebruik van Visual Studio, TFS, GIT, JIRA en Sql server. RoutIT streeft ernaar om te werken met de nieuwste versies van bovengenoemde tooling. Zelf programmeer ik momenteel full stack ( C#, Javascript, cshtml en SQL ), op de afdeling wordt ook gebruik gemaakt van Angular.

WAT HEEFT HET PROJECT DE DOELGROEP/GEBRUIKER OPGELEVERD?

Door het internationale project is het nu mogelijk om voor de Duitse partners en personeel van RoutIT Irma te kunnen begrijpen. Voorheen was alles Nederlands, wat voor een persoon die niet bekend is met de taal onbegrijpelijk is. Verder is het mogelijk om nieuwsberichten en event-berichten in meerdere talen naar Partners te sturen. Nederlandse facturen zijn anders dan Duitse facturen. Denk hierbij aan veldnamen, BTW-codes en factuurnummers. Op basis van of het een Duitse of Nederlandse partner is wordt nu de juiste facturen opgestuurd naar de partner.

WAT HEB JIJ GELEERD IN HET PROJECT?

Iedere dag leer ik weer wat nieuws bij RoutIT. Door veel met de seniors van RoutIT te werken heb ik nieuwe design patterns geleerd. RoutIT werkt met code reviews, wat inhoudt dat je feedback krijgt op jouw geschreven software. Het voordeel van code reviews is dat het elkaar scherp houdt, voorkomt fouten in een vroeg stadium van het ontwikkelen en tilt het niveau omhoog. Niet alleen heb ik software skills geleerd, maar ook kennis opgedaan over bedrijfsprocessen. De bedrijfsprocessen binnen RoutIT zijn professioneel en helder. Een ontwikkelaar krijgt hier een kant-en-klaar document aangeleverd met wat er verwacht wordt. Hierna is de ontwikkelaar vrij om hier eigen invulling aan te geven. Door de vooraf helder opgestelde eisen, bespaard het verwarring, waardoor wij ons bezig kunnen houden met wat wij leuk vinden… namelijk ontwikkelen!

WAT MAAKTE HET TEAM ROCKSTARS IT-WAARDIG?

Een rockstar-waardig project staat voor mij voor complexiteit, samenwerken, een bijdragen kunnen leveren en mooie begrijpbare software ontwikkelen. Het project bij RoutIT voldoet aan alle genoemde criteria. Dagelijks werk je samen met elkaar aan complexe stukken software en streeft men naar het beste resultaat. Natuurlijk is er ook meer dan genoeg ruimte voor gezelligheid 😉.

Daan Joling C# developer

Meer weten van daan over zijn ervaring bij routit?