Heb je al nagedacht over je volgende stap in je loopbaan? Vind je het een lastige keuze of weet je de juiste argumenten niet te vinden? Hopelijk vind je in dit artikel antwoord in deze lastige keuze. Ik geef aan wat mijn keuze bepaald heeft en wat ik daar nu van vindt.
Dit artikel schrijf ik eigenlijk met maar een doel, software developers behoeden voor een verkeerde keuze. De afgelopen jaren heb ik regelmatig gezien dat erg goede software developers switchen naar manager. Waarom maken ze deze keuze?
Het laatste wat ik wil is een rol als architect of manager afraden, het zijn beide hele leuke rollen. Het hangt erg af van welke zaken je belangrijk vindt in een rol. Het doel van dit artikel is om het een bewuste keuze te laten zijn met hopelijk wat extra handvatten.
mijn loopbaan keuze
Zelf heb ik informatica (software engineering) gestudeerd en ben vervolgens als software developer aan de slag gegaan. Na eerst veel van senioren geleerd te hebben krijg ik steeds meer de gelegenheid om mijn ideeën (architectuur, design patterns, etc.) in projecten kwijt te kunnen. Het is een super interessante wereld en fascinerend wat met techniek allemaal mogelijk is.
Bij mijn werkgever zit ik op dat moment met de beste developers in een denktank om de lijn van het bedrijf te bepalen en ben ik actief betrokken bij kennisdeling. Ik krijg waardering van mijn werkgever en hij ziet mijn kwaliteiten als software developer.
Door deze erkenning groeit het zelfvertrouwen en daardoor ben ik gaan nadenken over de toekomst. Ik dacht destijds dat het ophield als je senior developer was, inmiddels weet ik dat het daar pas begint. In het volgende hoofdstuk meer over het perspectief van de software developer.
Ik dacht destijds dus dat er weinig ontwikkelmogelijkheden als (senior) developer waren. Daarnaast wil ik graag impact maken. Ik dacht dat dit als manager beter zou lukken. Inmiddels ken ik echter vele software developers die veel meer impact maken dan de meeste managers. Ik ben er nu van overtuigd dat je in beide rollen impact kunt maken.
Een ander belangrijk argument bij mijn afweging is het salaris geweest. Ik probeer een baan te vinden die leuk is en ook goed betaald. Of dit nu een goed argument is of niet, ik heb gemerkt dat het mijn keuze beïnvloedt. Ik was van mening dat een developer niet zoveel kon verdienen als een manager of architect. Vandaag de dag geven diverse bedrijven aan dat de beste developers net zoveel verdienen als de beste managers. Dit is een filosofie waar ik helemaal achter kan staan!
Het laatste argument wat mij erg bezig hield was het continu bij moeten blijven. Nieuwe frameworks, talen, technieken, etc. Hou ik dat vol tot mijn 67ste? Ik merk dat best wel veel software developers met deze vraag worstelen en ik vind het lastig om er antwoord op te geven. Wat ik in ieder geval in mijn omgeving zie is software ontwikkelaars van 60+ die nog steeds ontzettend goed zijn. Op de hoogte van alle laatste trends en qua snelheid zeker niet onderdoen voor de jongere collega’s. Blijven investeren in je vak is wel een voorwaarde, maar dit geldt ook als je richting management of architectuur zou gaan. Voor velen van ons is IT een hobby, hoe moeilijk is het om hier tijd aan te besteden? Achteraf vind ik dit niet zo’n sterk argument meer, maar het heeft wel invloed op mijn keuze gehad.
Uiteindelijk heb ik de keuze gemaakt om manager (in eerste instantie project manager) te worden. Voor mij is het een prima keuze geweest, want ik vind het vak van manager echt super leuk. Het is alleen wel apart dat ik de keuze gemaakt heb op basis van argumenten waarvan ik nu de meeste niet meer valide vind. Met de kennis van nu zou ik weer dezelfde keuze maken, maar dan met het argument dat management een leuk vak is.
Uiteraard zijn er nog vele andere argumenten te bedenken, bovenstaande argumenten waren voor mij relevant. Een argument wat voor mij niet meegespeeld heeft is ‘het gevleid voelen’ als je voor manager of architect gevraagd wordt. Dit voelt goed en uiteraard wil je hier met je werkgever over meedenken. Diezelfde werkgever heeft er echter niets aan als hij straks een goede developer kwijt is en een ongemotiveerde manager/architect terug heeft.
het perspectief van een software developer
Software development is een heel mooi vak en heeft ontzettend veel ontwikkelmogelijkheden. Jammer dat ik tijdens mijn keuze die mogelijkheden onvoldoende gezien heb. Ik weet niet precies hoe dat komt, wellicht dat het ‘gras bij de buren groener lijkt’. Middels dit artikel probeer ik in ieder geval te benadrukken dat ‘het gras’ van een software ontwikkelaar heel groen is, je hebt een wereld aan mogelijkheden!
Mocht ik nog in het vak zitten, zou ik voor mezelf een ambitieus doel neerzetten, bijvoorbeeld auteur van een bestseller, internationaal bekend spreker of contributor aan een veelgebruikt open source project.
Vervolgens zou ik natuurlijk naar dat doel toe gaan werken. Wat voor mij erg goed werkt is om mijn volgende stap tegen iedereen aan te houden en er ook van overtuigd zijn dat dit de volgende stap is (ook al lijkt deze hoog gegrepen). Ik heb gemerkt dat je er op de eerste plaats zelf in gaat geloven, maar ook je omgeving en dan komt het vanzelf uit(selffulfilling prophecy)!
Bij de ontwikkeling wordt vaak gesproken over softskills en hardskills. De meer ‘harde’ skills is het bekwamen in de programmeertalen, frameworks, tooling, etc. In onze wereld heeft dit een beperkte houdbaarheid omdat vernieuwing hier ontzettend snel gaat. Het bij blijven is essentieel, maar realiseer je wel dat deze kennis tijdelijk houdbaar is.
Vaardigheden die ‘onbeperkt houdbaar’ zijn, zijn de softskills. Vanuit die optiek en ook omdat deze skills helpen om een goede developer te worden is het belangrijk hier ook veel in te investeren.
Op deze manier kun je een hele carrière bezig blijven met je ontwikkeling in de rol van software developer. Je bent best een tijdje bezig voordat jij de volgende Venkat of Martin Fowler bent!
werkgever
Zoek een werkgever die ondersteuning geeft aan alle perspectieven dat het vak van software development te bieden heeft. Natuurlijk is het mooi als zij ook de filosofie heeft dat developers en managers net zoveel zouden moeten verdienen.
Mocht je het management- of architectenvak overwegen dan is het belangrijk dat je hier kennis mee kunt maken zonder dat je al een definitieve keuze hoeft te maken. Fijn als je werkgever hier ook invulling aan kan geven.
Zodra je uit de techniek gaat worden de functies algemener en de vraag minder. Het zal nog lang duren voordat het tekort aan developers niet meer bestaat. Managers en architecten zijn er genoeg. Sterker nog, met de komst van zelfsturende teams zijn de project managers overbodig geworden. Heftig als je van software developer naar project manager geswitched bent. Wellicht gebeurd er straks hetzelfde met scrummasters en is het alleen nog een rol voor developers in het team. Wellicht kan dit ook een argument zijn in je overwegingen.
conclusie
Software development is een ontzettend mooi vak met groeimogelijkheden voor een hele carrière. Creëer een omgeving waar deze groei ook mogelijk voor je wordt en communiceer je ambitie met deze omgeving.
Uiteraard zijn andere rollen als architect en/of manager ook ontzettend leuk, maar als je de keuze maakt voor een overstap doe het dan met de juiste argumenten. Mocht je twijfelen dan is het natuurlijk erg prettig als de nieuwe rol kunt ‘uitproberen’. Praten met je omgeving en/of mensen die al in die rol zitten helpt natuurlijk ook.
Hopelijk heeft dit artikel je richting gegeven in je carrière, heel veel succes!