reference case

KADASTER PDOK

business case

futureproof request platform

IT-Rockstars geven vorm aan onze architectuur.
Jeroen Hogeboom, Product Owner PDOK

Jeroen werkt met Team Rockstars IT samen aan het future-proof maken van de infrastructuur van het platform van PDOK

“Het is ideaal om op software developers terug te kunnen vallen die al eens met deze “bijltjes” gehakt hebben. IT-Rockstars geven vorm aan de architectuur vanuit hun ervaring en ontwikkelen direct mee in het scrum team aan de applicaties.”

Case


intro

Bij het uitvoeren van overheidstaken is actuele en adequate informatie over locaties essentieel voor het aanvragen van subsidies en vergunningen of het doen van transacties. Ook helpt locatie-informatie bij het analyseren van maatschappelijke vraagstukken.

Door een accuraat beeld kunnen beleid en oplossingsrichtingen worden geformuleerd.

Sinds 2013 is PDOK verantwoordelijk voor het beschikbaar stellen van actuele GEO-informatie in Nederland. Deze datasets (voor iedereen beschikbaar) zijn voorzien van goede metadatering en zijn o.a. benaderbaar via RESTful API’s en OGC services.

business

KADASTER PDOK case

Het is essentieel dat de informatie in het platform functioneel klopt en altijd up-and-running is. Het platform moet betrouwbaar, robuust en schaalbaar zijn. Na de lancering in 2013 werd namelijk al snel duidelijk dat het platform enorm aansloeg. In het eerste jaar kwamen er 580 miljoen hits binnen, 5 jaar later groeide het aantal hits naar 10.8 miljard met 8.6 miljoen unieke gebruikers.

Ook constateert Jeroen dat toeleveranciers en eindgebruikers veranderende wensen hebben en dat opgelegde standaarden (Europese INSPIRE standaard en de Nederlandse e-overheidstandaarden) en gewenste functionaliteiten stevig aan verandering onderhevig zijn. Ze hebben de afgelopen jaren daarom niet stil gezeten en de toekomstambities zijn groot.

Uitdaging

De afgelopen jaren heeft Team Rockstars IT het Kadaster geholpen om de infrastructuur van het platform van PDOK future-proof te maken. Ze kunnen nu sneller, betrouwbaarder en veiliger meer en grotere datasets ontsluiten.

Volgens Jeroen is het ideaal om op software developers terug te kunnen vallen die al eens met deze “bijltjes” gehakt hebben. IT-Rockstars geven vorm aan de architectuur vanuit hun ervaring en ontwikkelen direct mee in het scrum team aan de applicaties.

PDOK heeft real-time inzicht gecreëerd in de performance van het platform en is trots op de continue verbetering daarvan. Zo hebben ze onlangs stappen gezet met het cloud-ready maken van applicaties door o.a. Publieke Docker images te publiceren, en met het testen met Kubernetes omgevingen. Alles draait om schaalbaarheid en betrouwbaarheid. Het begon met monolithische applicaties op applicatie servers, vervolgens naar een omgeving die volledig op Docker containers draait tot het cloud-ready maken van applicaties.

Wat biedt het de eindklant?

Innovatie is de sleutel tot succes in de toekomst. PDOK wil haar gebruikers blijven verrassen met nieuwe features. De gebruiker mag niets merken van de enorme groei en drukte op het platform.

Daarnaast blijven overheden nieuwe standaarden eisen, waardoor ze flexibel moeten blijven met het oog op de toekomst. Om voorbereid te zijn op toekomstige groei blijven ze druk bezig om microservices zo onafhankelijk en logisch mogelijk in het landschap te plaatsen.

Door CI/CD goed in te richten op hun microservices landschap, kunnen ze heel gericht opschalen en meegroeien met de klantvraag. Naast het thema microservices staat ook onderzoek naar potentiele cloud oplossingen voor de toekomst op de agenda.

PDOK x Team Rockstars IT

Als je ten tijde van een transformatie of digitalisering kunt terugvallen op de ervaring van professionals van Team Rockstars IT met technische innovatie expertise, geeft dat enorm veel rust en vertrouwen binnen het team. Daarnaast merkt PDOK de positieve uitwerking van de IT-Rockstars op de teamdynamiek. Ze nemen collega’s mee in hun kennis en standaarden, waardoor het niveau van het team ook echt toeneemt.

Toekomst x innovatie

Eigenlijk zijn ze pas net begonnen in deze digitale revolutie zegt Jeroen Hogeboom (Product Owner) van PDOK. De toekomst vraagt steeds meer om real-time services die op gebruikersniveau afgestemd en opvraagbaar zijn. Door rondom specifieke IT-uitdagingen te blijven partneren met Team Rockstars IT zien zij deze innovaties met plezier tegemoet.

business

happy developers, happy customers

  • Rockstars tevredenheid 8.7
  • 87% wordt verlengd
  • Klantwaardering 8.5

Onze IT-Rockstars scoren hoog op werkgeluk (gemiddeld cijfer 8.7) , 87% van de klanten willen IT-Rockstars langer op project houden, en klanten waarderen IT Rockstars enorm (gemiddeld cijfer 8.5)

Ga naar de bovenkant