Het geheim van de vrouw in je tech team2021-09-28T15:04:35+02:00
women in tech interviews

het geheim van de vrouw in je tech team

Wat maakt vrouwen in IT succesvol en hoe ervaren zij zelf hun rol in een wereld die gedomineerd wordt door mannen? We vroegen vijf leading ladies van VHTO, expertisecentrum genderdiversiteit in bèta, techniek en IT, een moment stil te staan bij hun carrière en positie en hun geheim voor succes met ons te delen.

women in tech interview

3 vragen aan 5 leading ladies in tech

Wat is jouw meest waardevolle les als leading lady in IT?
“Voor mij is dicht bij jezelf blijven de belangrijkste les. En vooral ook dat je zelf in actie moet komen als je vermoedt dat mannen in dezelfde positie meer kansen krijgen dan vrouwen. Ik probeer daarbij altijd een positieve lijn te volgen. Daarmee bedoel ik dat je probeert om positief op te vallen of om je situatie te veranderen. Helaas moet je er vaak hard(er) voor werken, maar ik heb gemerkt dat standvastigheid loont. Wie stevig blijft staan, komt een heel eind.”

– Petra Oldengarm, Cyberveilig NL

Hoe ben je gekomen waar je nu staat?

“Ik kijk altijd graag een stukje verder en zoek dan naar manieren om te daar te komen. Soms lukt dat niet meteen en dan moet je even pas op de plaats maken. Maar er is altijd een andere weg, je hoeft ‘m alleen maar te vinden. Dit is de ene keer makkelijker dan de andere en vraagt soms van je dat je je doelen bijstelt. En soms moet je concluderen dat iets niet meer past en het tijd is om weg te gaan.”

Zou je met de kennis van nu, dingen anders hebben gedaan?

“Mijn moeder zei altijd: als je alles van tevoren weet, kun je voor een dubbeltje de wereld rond. Natuurlijk heb ik ook wel fouten gemaakt die ik liever had overgeslagen. Toch zijn dit ook de momenten die je leren hoe je het niet moet doen en wat je een volgende keer beter kunt doen. Daar leer én groei je van. Niet bang zijn dus voor fouten of verkeerde keuzes, maar de consequenties ervan onder ogen zien en ervan leren. Dat vind ik eigenlijk het belangrijkste. Misschien moet je juist wel veel fouten maken, zolang je anderen niet (teveel) schaadt.”

Alleen jij kunt jouw reis in kaart brengen.

Wat is jouw meest waardevolle les als leading lady in IT?

“Vind je eigen weg. Iedereen zal een mening over je hebben, wat je wel en niet moet doen en wat wel en niet kan. Deze meningen kunnen nuttig zijn, máár laat je er niet door sturen. Alleen jij kunt jouw reis in kaart brengen.”

– Vicky Bunyard, IBM

Hoe ben je gekomen waar je nu staat?

“De steun van geweldige mensen die in mij geloofden, mij hielpen en waar ik op kon bouwen. Verzamel mensen om je heen die je kunt vertrouwen en bouw je netwerk uit.”

Zou je met de kennis van nu, dingen anders hebben gedaan?

“Misschien wat kleine dingen. Maar zeker niet te veel, want al mijn keuzes maken mij tot wie ik nu ben: Ik ben gelukkig met wie ik ben, met wat ik kan en wat ik weet. Het enige wat ik anders zou doen, zou zijn om dit eerder te leren.”

Download ons nieuwe women in tech magazine!

Zoek altijd naar een win-winsituatie.

Wat is jouw meest waardevolle les als leading lady in IT?

“Kijk altijd naar de positieve kant van dingen en wie je kan helpen. Zorg dat je een netwerk hebt van mensen die je vertrouwt. Dat kunnen klas- of studiegenoten zijn, maar ook vrienden van…. Durf ook om hulp te vragen, de meeste mensen helpen graag.”

– Lynda Hardman, CWI

Hoe ben je gekomen waar je nu staat?

“Door niet verlegen te zijn en het te vragen als ik iets wil weten. En ook door goed te weten wie mijn medestanders zijn. Heb je echt tegenstanders? Denk dan strategisch en bedenk hoe kan je ze tot medestanders kunt maken. Probeer in ieder geval te ontdekken hoe ze niet in de weg staan. Zoek altijd naar een win-winsituatie

Zou je met de kennis van nu, dingen anders hebben gedaan?

“Ik zou eerder een coach gezocht hebben. Er waren zo weinig rolmodellen (vrouwen in tech ouder dan ik) om me heen, dat ik mij niet bewust was van mijn rol als ‘vrouw in IT’. Ik beschouwde mijzelf altijd als gewone IT’er. Gelukkig begint de cultuur te veranderen, maar als technische vrouw van 60+ word ik soms toch nog gek aangekeken omdat ik veel van techniek weet.”

Wat en wie zijn het allerbelangrijkste in je leven?”

Wat is jouw meest waardevolle les als leading lady in IT?

“Verandering duurt vaak langer dan je denkt en soms zijn het hele kleine dingen die grote impact hebben. Je ziet niet altijd meteen effect van een bijeenkomst of een ontmoeting, maar de ervaringen van anderen kunnen enorm inspireren, ook op lange termijn. Als iemand vertelt dat zij of hij jaren geleden bij een evenement was en daarna dingen anders is gaan zien, dan realiseer je je dat de impact van een ontmoeting lang kan doorwerken.”

– Jannie Minnema, Farmtrace

Hoe ben je gekomen waar je nu staat?

“Als je weet wat en wie het allerbelangrijkste zijn in je leven, dan heb je een basis van waaruit je nieuwe dingen durft te proberen en jezelf kunt blijven ontwikkelen. Ik streef ernaar elke drie jaar te herijken en te onderzoeken of wat ik doe nog past bij mij en aansluit op de toekomst. Daarover praat ik vervolgens met anderen, want zij stellen vaak hele goede vragen, die ervoor zorgen dat ik mijzelf en mijn omgeving herijk zodat ik tijdig kan bijsturen.”

Zou je met de kennis van nu, dingen anders hebben gedaan?

“Ik zou wat vaker een coach of sponsor nemen. En ik zou, net als een vriendin van mij, elk kwartaal extra aandacht besteden aan één onderwerp en daar begeleiding of training bij zoeken. Dus naast bijblijven ook apart tijd maken voor extra groei en ontwikkeling.”

“Stap voor stap bewustzijn creëren is de trigger tot verandering.”

Wat is jouw meest waardevolle les als leading lady in IT?

“De meest impactvolle activiteiten zijn die waarbij we leerlingen van basis- en middelbare scholen betrekken. Bewustzijn creëren is namelijk ontzettend belangrijk. Een zaadje planten over de manier waarop we denken over toekomstige talenten en over de ontwikkeling van mensen in het algemeen. Zo’n zaadje kan uitgroeien tot een trigger voor verandering. Misschien niet bij de betrokken studenten, maar bij hun vrienden of familie, of tijdens toekomstige ervaringen. Stap voor stap bewustzijn creëren is de trigger voor verandering.”

– Patricia Lago, Department of Computer Science

Hoe ben je gekomen waar je nu staat?

“Doorzettingsvermogen en reflectie. Doorzettingsvermogen maakt dat je ondanks hobbels, tegenslagen en uitdagingen, toch blijft doorgaan. Reflectie helpt je te begrijpen of wat je doet ook echt is wat je wilt.”

Zou je met de kennis van nu, dingen anders hebben gedaan?

“Ik zou meer vragen stellen zodat ik de context waarin ik werk en leef, beter begrijp. Vaak doen we aannames die achteraf niet blijken te kloppen. Veel fouten kunnen vermeden worden als we meer moeite zouden doen om onze omgeving, organisatie, mensen en cultuur te kennen.”

business

happy developers, happy customers

  • Rockstars tevredenheid 8.7
  • 87% wordt verlengd
  • Klantwaardering 8.5

Wil jij een vrouwelijke IT-Rockstar inhuren voor jouw project? Neem dan contact met ons op!
Onze IT-Rockstars scoren hoog op werkgeluk (gemiddeld cijfer 8.7) , 87% van de klanten willen IT-Rockstars langer op project houden, en klanten waarderen IT Rockstars enorm (gemiddeld cijfer 8.5).

Ga naar de bovenkant