anja van hagen
Ken je dit geluid: grrriiiieeeeeee griiiieeeeeeuuuu? Zo ongeveer dan, want uitschrijven van een geluid blijft lastig. Maar als je net als Anja van Hagen geboren bent in 1985, dan is dit onmiskenbaar het snerpende geluid van een matrixprinter.
Anja neemt ons mee terug in de tijd en beschrijft hoe zij haar hart verloor aan de IT. En hoe zij ontdekte dat ze een trotse nerd is.

Anja is trots om een nerd te zijn!
“Ik ben in 1985 geboren en opgegroeid in Den Haag. Hier woonde ik met mijn ouders, zus en broer. Mijn vader was programmeur bij de PTT. In die tijd hielden zijn werkzaamheden heel wat anders in dan nu. Met als grootste verschil: er was geen internet.
Wel hadden wij thuis altijd een computer. Met een losse numpad naast het toetsenbord, waar kaarten met gekke tekens overheen gelegd konden worden, afgestemd op de server waarmee gewerkt werd. En we hadden een printer. Zo eentje die een enorm kabaal maakte ‘grrriiiieeeeeee. griiiieeeeeeuuuu klonk het dan door het hele huis.
Van Windows had toen nog niemand gehoord. Programma’s startte je op in MSDOS en alles stond op floppy diskettes. Later werd dat een x-driver met discs.”
“Voor sommige spellen waren wel 20 floppydisks nodig.”
Uiteraard speelden we ook computerspelletjes. Die stonden dan verdeeld over 20 verschillende floppydisks, die je stuk voor stuk moest installeren (mounten). Spelletjes waren nog in mono kleur; monitors waren groen of oranje. Eén van de spellen die mijn zus en ik grijsgespeeld hebben, is Dangerous Dave. Je moest Dave door verschillende levels loodsen. En als je af was, moest je weer helemaal van voren af aan beginnen. Toen de kleurenbeeldschermen kwamen, breidde onze spelletjesvoorraad zich gestaag uit: Aladin, Prince of Persia, Lion King, etc. De computer speelde een behoorlijk centrale rol in ons huishouden. En toen deed het internet zijn intrede…
Dit artikel en meer in ons nieuwe magazine! Pre-order now

“Ging er iemand online, dan waren we telefonisch onbereikbaar.”
Mijn eerste ervaring met internet was via de telefoon. Ik nam de hoorn van onze huistelefoon op en hoorde een enorm gekraak en vreemde piepgeluiden, dieptes en dotjes door elkaar. Ik hield de hoorn meteen weer ver bij mijn oor vandaan en zei ‘Wat is dít?!’. Dat is het internet! Internetten ging via de telefoonlijn en kon er dus niet gebeld worden. We introduceerden een schema zodat iedereen kon bellen en internetten op afgesproken tijden. Want als iemand in huis online ging, waren we telefonisch onbereikbaar en andersom.
“Voor mijn eigen website tikte ik het
hele filmscript van Lord of the Rings over.”
Mijn ouders deden in hun vrije tijd aan snelwandelen. Mijn vader had een website gemaakt die geheel gewijd was aan snelwandelen. Ik zag dit en wilde ook een eigen website! Maar dan voor mijn dagboekverhalen (alleen de verhalen die met de buitenwereld gedeeld mochten worden uiteraard). Ik verdiepte me in de codes van mijn vaders website en bouwde, met wat knippen en plakken, mijn eigen websites. Meervoud, ja, want ik had de smaak te pakken.
Zo maakte ik een keer de quiz ‘Wie is de stomste pap van de wereld?!’ waarbij alle antwoorden naar mijn vader leidden. Ik was enorm boos op hem en ik vond dit een mooie manier om mijn gram te halen.
Geleidelijk werd het design van websites ook steeds mooier. Ik weet nog hoe cool ik het vond dat je de scrollbalk van je browser kon veranderen van kleur! Magisch vond ik het.
En zo bleef ik telkens mooiere en betere websites bouwen. Toen de eerste Lord of the Rings film uitkwam, maakte ik een LOTR website met flitsende, draaiende gifjes en zette het hele filmscript online. En ja, dat script heb ik zelf uitgetypt. Geen idee waarom ik dat deed, maar ik kan nog altijd het overgrote deel van de film woordelijk meepraten.
“Ik ging fulltime werken omdat ik geen idee had wat ik wilde doen.”
Na het behalen van mijn Havo-diploma had ik geen idee wat ik zou gaan studeren. Er was zo veel keus en het voelde alsof ik nú moest kiezen wat ik de rest van mijn leven zou gaan doen. Dus ging ik eerst een jaar fulltime werken zodat ik kon nadenken wat ik wilde. Het werd een sociale studie: Sociaal Pedagogische Hulpverlening. Al na drie maanden wist ik dat dit helemáál niets voor mij was en stopte meteen. Toen viel het kwartje: ik wil iets met IT studeren. Dat vind ik al heel lang interessant én leuk. Het werd Communicatie & Multimedia Design. In 2011 studeerde ik af en begon mijn carrière in de IT.
“Toen viel het kwartje: ik ga in de IT.”
Waarom is mijn verhaal belangrijk? Omdat er nog te vaak gedacht wordt dat werken in de IT alleen voorbehouden is aan mannen. Dat je een techneut moet zijn om in de IT te kunnen werken of een technische studie gevolgd moet hebben. Of dat werken in de IT ingewikkeld is. Ik wil juist laten zien dat werken in de IT ontzettend leuk kan zijn en voor iedereen weggelegd is. Mijn drie redenen om in de IT te werken?
Ik hou van puzzelen
Programmeren is eigenlijk gewoon puzzelen. Je krijgt uitdagende problemen voorgeschoteld waarvoor een oplossing moet komen. Je doet een beroep op je analytische vaardigheden, creativiteit en denkvermogen. En je moet communicatieve en sociale skills gebruiken en je kunnen inleven in de eindgebruiker. Ik vind het heerlijk om problemen op te lossen. Als ik ook maar even het nut inzie van een app, maak ik ’m!
De apps die ik onder meer bouwde:
- Een heel weekend met vrienden films kijken? Filmmarathon app!
- Printable telefoonboek en bij elke wijziging 60x een nieuwe printen? Interne digitale versie!
- Wat ligt er ook alweer in de caravan en wat thuis? Caravan app!
- Tijdens een bordspel je voortgang beter kunnen bijhouden? Pandemic app!
Technologische ontwikkelingen bieden steeds nieuwe uitdagingen
Technologie staat niet stil. Ontwikkelingen gaan soms zo snel dat je continu uitgedaagd wordt. De kern blijft hetzelfde: je lost puzzels op, brengt structuur aan in chaos én maakt gebruik van verschillende (nieuwe) techineken.
Ik ben onderdeel van een sterke community
De IT kent een heel sterke community. Hier vind ik mijn mede-nerds. Designers, product owners en UX-ers, allemaal gepassioneerde developers met verschillende vaardigheden. Ik heb nog nooit een IT-er ontmoet waarmee ik geen interessant of leuk gesprek had over ons vak. Nerd vind ik overigens een heel positief woord: ik haal er kracht en trots uit! Nerd staat voor mij voor passie en IT.
Herken je je in mijn verhaal en in minstens twee van mijn drie redenen om in de IT te werken? Gefeliciteerd! Dan ben jij ook een nerd en ligt er een mooie toekomst op je te wachten in de IT.
met anja sparren over het thema ‘women in tech’?
happy developers, happy customers
Wil jij een vrouwelijke IT-Rockstar inhuren voor jouw project? Neem dan contact met ons op!
Onze IT-Rockstars scoren hoog op werkgeluk (gemiddeld cijfer 8.7) , 87% van de klanten willen IT-Rockstars langer op project houden, en klanten waarderen IT Rockstars enorm (gemiddeld cijfer 8.5).