Rockstar Interview

IT Rockstar Marnix heeft binnen de mobiliteitsdivisie van Technolution gewerkt aan MobiMaestro, een groot en complex verkeersmanagementproduct dat voor de meerderheid van de Nederlandse openbare infrastructuur gebruikt wordt, maar ook in het buitenland. In het bijzonder werkt hij aan de communicatie met iVRI’s (Intelligente VerkeersRegelInstallaties), de volgende generatie slimme verkeerslichten die zelf in verbinding kunnen staan met het verkeer en zo samen met de verkeerscentrale kunnen zorgen voor een optimale verkeersdoorstroming.

WAAROM HEB JE VOOR DIT PROJECT GEKOZEN?

Het mission critical aspect van verkeersmanagementsoftware – het mag nooit haperen, laat staan crashen, anders ontstaan er onmiddellijk veiligheidsrisico’s – maakt dat de focus van het bedrijf erg ligt op de kwaliteit van de code. De perfectionist in mij voelt zich hier perfect thuis bij en ik leer er ook veel van.

WAAR BEN JE HET MEEST TROTS OP BINNEN DIT PROJECT?

Technolution heeft als eerste bedrijf in Europa ondersteuning gebouwd voor iVRI’s en zal dus een pioniersrol vervullen in het uitrollen en toepassen van deze intelligente verkeerslichten in de rest van Europa.

Welke technieken tooling heb je gebruikt?

Ik heb veel gebruik gemaakt van Java, Java Swing, Hibernate, JUnit, Git, Jenkins, Sonar, Gradle, Jira, en BitBucket. Naast deze concrete namen heb ik veel gewerkt met multithreading en het toepassen van vele design patterns.

WAT HEEFT HET PROJECT DE DOELGROEP/GEBRUIKER OPGELEVERD?

Infrastructuurbeheerders en verkeersmanagementcentra kunnen nu met dezelfde software die ze al kennen, naast de ‘oude’ verkeerslichten ook de volgende generatie intelligente verkeerslichten aansturen op een manier die al naadloos aansluit bij de werkwijze die ze nu al hanteren, plus het feit dat er met deze nieuwe verkeerslichten nog meer mogelijk wordt.

WAT HEB JIJ GELEERD IN HET PROJECT?

Technisch inhoudelijk heb ik vooral veel geleerd over multithreading in Java en de implementatie van protocollen. Op metaniveau heb ik veel bijgeleerd over het schrijven van goed testbare code van hoge kwaliteit, het schrijven van tests en het werken met Git als versiebeheersysteem.

WAT MAAKTE HET TEAM ROCKSTARS IT-WAARDIG?

Ook binnen Technolution wordt het MobiMaestro-team gezien als het neusje van de zalm, waartoe alleen de betere software engineers kunnen toetreden, omdat de grootte en complexiteit van de software een scherpe en communicatieve geest vereist.

reviews

Wat zegt onze rockstar op dit project?

Ik heb veel geleerd over multithreading in JAVA.

Marnix, JAVA Engineer
Yannick van der Wende

Wil jij samen met yannick sparren over jouw Carrièrepad?