Blog

Succesvol naar de cloud? LEVEL UP!

Er zijn verschillende cloud diensten, maar welke past het beste bij jouw organisatie? Na het lezen van deze blog heb je hier een beter beeld bij en ben je in korte tijd bijgeschoold als het gaat om het begrijpen van de gelaagdheid van de cloud.

In de regel worden vier cloud diensten gedefinieerd: Infrastructure as a Service (IaaS), Platform as a Service (PaaS), Software as a Service (SaaS) en Serverless. Je kunt deze zien als een piramide van verschillende niveaus.

Meer weten over échte kostenbesparing in de cloud?

Elke trede omhoog betekent dat er meer
zaken voor jou als gebruiker uit handen
worden genomen. Elk type cloud dienst
biedt andere niveaus van controle,
flexibiliteit en beheer.

kansen en mogelijkheden, waar liggen deze voor jou?

Om te kunnen bepalen waar voor jou de meeste kansen liggen, lichten we hieronder nog kort de verschillende modellen toe.

INFRASTRUCTURE AS A SERVICE (IAAS): VIRTUAL MACHINE HAS LEFT THE BUILDING

Met IaaS zet je virtual machines, die eerst in een datacenter of zelfs op kantoor stonden (‘in the building’), in de cloud. Hiermee behaal je niet direct de grootste kostenvoordelen, maar dit is wel de eerste stap richting besparing. Je kunt met virtual machines in de cloud snel en eenvoudig handmatig omhoog/omlaag schalen, zodat je alleen betaalt op basis van wat je gebruikt. Met IaaS vermijdt je de kosten voor aanschaf en beheer van fysieke

servers en datacenter-infrastructuur (back-up, archiveren, etc.). Je blijft zelf verantwoordelijk voor het configureren en onderhouden van de omgeving die op deze
infrastructuur draait (middleware, besturingssysteem).

PLATFORM AS A SERVICE (PAAS)

PaaS is een volledige ontwikkel- en implementatieomgeving in de cloud. Net als Iaas omvat PaaS infrastructuur (servers, opslag, netwerken) maar nu besteed je ook de inrichting,
configuratie, beheer en monitoring van middleware, ontwikkelhulpprogramma’s, BI-services (Business Intelligence), en meer uit. Developers kunnen hun software applicaties
ontwikkelen, compilen en runnen zonder zich druk te maken over de onderliggende infrastructuur. Daarmee besteden zij hun tijd efficiënter.

SOFTWARE AS A SERVICE (SAAS)

SaaS is software die als een online dienst wordt aangeboden. De organisatie hoeft de
software niet aan te schaffen, maar sluit bijvoorbeeld een contract per maand per
gebruiker af, eventueel in combinatie met andere parameters. De SaaS-aanbieder zorgt
dat de applicatie altijd up-and-running in de cloud is, de gebruiker maakt online gebruik
van de applicatie.

SERVERLESS

Om maar even met de deur in huis te vallen: Serverless betekent niet dat er geen of minder servers zijn. Wat dat betreft is het een verkeerde benaming.

Bij Serverless Compute beheert de provider dynamisch de toewijzing van resources waardoor software developers zich niet meer met servers (servers, infrastructuur en besturingssystemen) bezig hoeft te houden. En daardoor lijkt het of je software zonder servers draait.

Cloud providers investeren momenteel het meest in serverless. Wil je op voorsprong komen in de jouw markt,dan is dit the way to go. Cloud providers investeren hierin, zodat jouw software architectuur zich verder nestelt in hun cloud. Voordelen? De extra functionaliteit en snelheid van ontwikkelen. Het nadeel? Het lastiger loskomen van de cloud, ook wel lock-in genoemd. Onze mening? Het nadeel weegt niet op tegen de voordelen die serverless biedt, dus Let’s Go Serverless!

profiteren van de cloud; WAAR STAP JIJ IN?

Waar je instapt of verder investeert in de cloud en waar voor jouw organisatie de meeste kansen liggen, is voor elke organisatie anders. Sterker nog, het meest geschikte cloud service model kan per applicatie verschillen. Je kan beginnen met een enkele dienst of al direct behoefte hebben aan volledige implementatie van alle vier (denk: Start-up zonder legacy software), het hangt allemaal af van de scope en complexiteit van je organisatie.

TEAM ROCKSTARS IT HEEFT EEN CLOUD SCAN
ONTWIKKELD DIE DECISION MAKERS KAN HELPEN
BIJ HET VORMEN VAN HUN CLOUD MIGRATIE
STRATEGIE. MEER WETEN? GA NAAR
TEAMROCKSTARS.NL/CLOUD OF NEEM DIRECT
CONTACT OP VOOR EEN KOSTELOZE QUICK CLOUD
SCAN!

Meer weten over échte kostenbesparing in de cloud?

Bedrijven - Contact

Geïnspireerd? Deel dit artikel

Ga naar de bovenkant