De snelle groei van cloud zorgt er ook voor dat organisaties moeite hebben om alles uit de cloud te halen. De beoogde kostenbesparing blijven uit en veel potentieel blijft onbenut. Zo blijkt o.a. uit de ‘2021 State of the Cloud Report’ (Flexera, 2021) 

  • Begroten van cloud kosten is een van de grootste uitdagingen. Met een voorspelde groei van cloudgebruik van 39% in 2021 wordt het nog belangrijker om goed te kunnen begroten en kosten te gaan optimaliseren. 
  • Onbenut potentieel: 35% van de door organisaties betaalde cloud services wordt niet benut (waste) 

Het optimaliseren van cloud-kosten (kostenbesparing) is niet voor niets het opeenna belangrijkste cloud initiatief voor organisaties in Europa.   

DE 4 STAPPEN OP WEG NAAR KOSTENBESPARING IN DE CLOUD

Kosten besparen door naar de cloud te gaan en het maximale uit de cloud te halen is makkelijker gezegd dan gedaan. Het is altijd maatwerk en er zijn ontzettend veel knoppen om aan te draaien. Toch adviseren we je in ieder geval op deze vier vlakken stappen te gaan zetten:

  • Meer servers naar de cloud brengen. Een open deur wellicht, maar meer ‘workload’ (migrating work loads) naar de cloud brengen kan zowel kosten besparen als meer flexibiliteit/wendbaarheid brengen. Door meer capaciteit naar de cloud te brengen, hoef je minder te besteden aan aanschaf en beheer van traditionele data centers. Omdat je in de cloud alleen betaalt voor wat je echt gebruikt, krijg je meer grip op je kosten.
  • Right sizing! Vooral bij lift&shift (rehosting) bestaat het risico dat er teveel rekenkracht, data storage en geheugen in de cloud wordt ‘gezet’. Het lijkt vanzelfsprekend, maar door goed te kijken naar wat er echt nodig is aan capaciteit, start je niet direct al met overcapaciteit. En bespaar je dus al meteen kosten. Ook als je al (gedeeltelijk) in de cloud zit, is met right sizing nog veel te winnen.
  • Met korting rekenkracht inkopen. De prijsstructuren van de verschillende cloud services blijken vaak moeilijk te doorgronden. Veel applicaties draaien voor een vaste periode. Meestal kun je bij je cloud provider aangeven hoeveel procent rekenkracht je nodig hebt voor die periode, ze vooraf inkopen over de jaren en applicaties heen en daardoor flinke, tot wel 80%, korting krijgen op de normale prijs. Om je een beetje op weg te helpen, hieronder een indicatie van kortingsprogramma’s per cloud provider.
  • Je software tegen het licht houden! Kosten besparen in de cloud kan juist ook door de cloud beter te benutten! Door naar de applicaties in plaats van de servers te kijken, zijn nog veel besparingen mogelijk. Je kunt bijvoorbeeld denken aan het ombouwen van een webserver naar een webapp of een database uit een SQL server overbrengen naar een PaaS SQL service. Dit kan aanzienlijk schelen in de kosten omdat je dan alleen nog maar betaalt voor de keren dat de dienst aangeroepen wordt en niet meer voor het enkel laten draaien van de server. Hierdoor gaan de kosten omlaag en krijg je ook meer inzicht in de cloud kosten. 

DE MAGISCHE KNOP?

Er is dus helaas geen magische knop waarmee je in een keer jouw cloud-kosten kunt verlagen of meer uit de cloud kunt halen. De route naar kostenbesparing begint met de vraag: Hoe ziet de architectuur van jouw software eruit? En welke oplossing past daar het beste bij?

We zien vaak dat bedrijven niet de tijd nemen om een goede (applicatie)cloud strategie te bedenken en zomaar ergens beginnen. Zonde, want door je huidige applicatielandschap eerst goed te analyseren, kan je beter beoordelen hoe jouw organisatie het maximale uit de cloud haalt.

In de volgende blog gaan we verder in op hoe je je huidige applicatielandschap kan beoordelen en bieden we je handvatten voor jouw roadmap naar optimaal gebruik in en van de cloud.

kostenbesparen in de cloud

Elke organisatie is uniek, maar met deze whitepaper helpen we je op weg naar jouw ideale migratiestrategie die zal zorgen voor de échte kostenparing in de cloud!

Lindy Hutz is in 2021 verkozen tot special agent van Team Rockstars IT.

Met Lindy sparren over kostenbesparing in de cloud?