Results

van basic platform

zonder poespas

naar marktleider binnen de branche

met geoptimaliseerd gebruiksgemak

Tech stack

Used tools & technologies

In 2013 startte een initiatief van drie huisgenoten: een student, een marinier en een lead developer. Hun idee was om Bitcoins te verkopen, omdat er op dat moment slechts één Bitcoin-bedrijf in Nederland was dat een marge van 30 procent rekende.

“We bedachten dat als we goed zijn voor de klant, we goede beoordelingen zouden krijgen”, aldus Julian. En dat bleek een goede strategie. “Op de eerste dag verkochten we al duizend Bitcoins en daarna dertig- tot veertigduizend per dag. Toen moesten we snel beslissen: zouden we er volledig voor gaan of stoppen?”

Challenge

Professionalisering door snelle groei

Anycoindirect groeide in korte tijd van drie naar vijftig man, waaronder tevens IT Rockstars.“Bij ons zijn Rockstars net zo goed Anycoiners, zij hebben ook hart voor de zaak”, zegt Julian.

Deze groei vroeg om een professionaliseringsslag. “Bitcoin is één van de snelst groeiende, volatiele branches. Concurrenten updaten zichzelf continu. Daarnaast zijn er veel nieuwe bedrijven en dus veel kapers op de kust. Als je niets doet, valt je value weg.” Zo onderstreept Julian het belang van innoveren.

Het oude platform van Anycoin was niet modulair opgebouwd. Dat maakte het moeilijk testbaar en de developers zaten elkaar in de weg als ze tegelijkertijd aan de code werkten. Daarnaast was het met ruim een half miljoen klanten nodig om de schaalbaarheid te vergroten en wilde het bedrijf het gebruiksgemak nog verder optimaliseren. Met een nieuw platform hebben ze dit voor elkaar gekregen.

Solution

Monoliet systeem

In de vorm van event sourcing slaat Anycoindirect data op per gebeurtenis. “Verandert iemand zijn of haar naam, wordt dit gelogd”, legt Julian uit. “Zo kunnen we bijvoorbeeld per week de veranderingen goed zien. Ook bugs kunnen we beter opsporen.”

Daarbij zijn alle events encrypt. “Data aanpassen is niet mogelijk. Dat is goed voor een eerlijk, betrouwbaar, auditbaar systeem.”

Het gebruiksgemak heeft het bedrijf verder uitgebouwd met meer informatie in het stappenplan. “Bij elke stap staan vragen die de meeste mensen zich afvragen met de antwoorden. De klant is erbij gebaat om niet te hoeven googlen”.

Anycoindirect is ook overgestapt naar een monoliet systeem: “Nu kunnen we alleen de prijs API updaten zonder dat andere delen van de site daar last van hebben”, legt Julian uit. “Het kost de developers daarnaast minder tijd, wat weer bijdraagt aan de productiviteit en daarmee de business.” Verder is zo de schaalbaarheid per siteonderdeel aanpasbaar wanneer nodig.

result

Nieuw platform

Julian heeft dit nieuwe platform kunnen waarmaken dankzij zijn team van developers, waaronder meerdere IT Rockstars met meer specifieke kennis. “We kopen zo kennis in waar ons eigen team rijker van wordt: ze leren veel van Rockstars”, zegt Julian. “Dit draagt bij aan de kwaliteit van onze vaste mensen. Ze krijgen zo nieuwe informatie, kennis en inzichten mee.”

Julian ziet dat veel projectleiders worstelen met innovatiekeuzes. “Velen hoor je zeggen: “we moeten naar de Cloud”, maar denken niet verder dan de mooie term. Ze overleggen niet met programmeurs, terwijl zij degenen zijn die er verstand van hebben.”

Beslissingen maken samen met je mensen is Julians advies. “Blijf daarbij dichtbij wie je bent en wat je nodig hebt.” Maar ook: “Durf risico’s te nemen en durf mee te gaan met nieuwe techniek”.

“We kopen zo kennis in waar ons eigen team rijker van wordt: ze leren veel van Rockstars”

Julian van der Wijst, Co-founder Anycoindirect

Samen met koen sparren over jouw it-vraagstuk?