reference case

LOGIQS

introduction

“De concrete aanbevelingen waren zeer waardevol”

Een efficiënte inrichting van cloud platformen kan veel geld besparen én security issues voorkomen. Voldoende aandacht besteden aan de configuratie is daarom belangrijk. Voor wie die fase al achter de rug heeft, ontwikkelde Rockstar David de Hoop de Azure cloud scan. Hij voerde deze uit bij Logiqs: een ingenieursbureau gespecialiseerd in de ontwikkeling van geavanceerde Vertical Farming-systemen.

Het waren de Logiqs-developers zelf die aangaven de security van hun cloud platform niet meer helemaal te overzien. David werd ingevlogen verbeterpunten en eventuele gaps in kaart te brengen. “De Azure cloud scan is gebaseerd op drie elementen: security, governance en kostenbesparing”, aldus David. “Bij Logiqs lag de focus op hun verzoek op de security, maar uiteraard heb ik ook de andere punten meegenomen.”

quickFACTS

CHALLENGE

Een audit uitvoeren op een bestaande cloud omgeving met de nadruk op security.

TARGET GROUP

Een ingenieursbureau met 200 fte, gespecialiseerd in land- en tuinbouw.

Solution

Azure Cloud Scan gericht op security, governance en kostenbesparing.

Results

Structurele kostenbesparing en optimale security.

Used Tools & Technologies

  • Azure cloud scan
  • Microsoft referentie implementatie

OVER DAVID (29)

David werkt 3,5 jaar bij Team Rockstars IT en is inmiddels veel meer dan de developer die binnenkwam. “Na zes maanden vroegen ze al of ik allerlei extra dingen wilde doen, en dat is nooit meer opgehouden.” Het resultaat: hij is nu Cloud Solution Architect en Special Agent voor de Public Cloud en DevOps. “Als Special Agent krijg ik een dag in de week de tijd om mijn andere ambities waar te maken zoals het geven van trainingen en het spreken op conferenties en seminars. Ik zit daarvoor een dag in de week op kantoor en de andere vier dagen zit ik bij klanten.”

Al snel na zijn aantreden bij Team Rockstars, ging David aan de slag bij een grote bank voor een van de grootste cloud migraties van Nederland. “Ik heb daardoor heel nauw samengewerkt met Microsoft en veel features kunnen gebruiken voordat de rest van de wereld dat kon. Én ik heb samen kunnen werken met de beste engineers van Microsoft in Nederland.”

David werkt zowel bij grote bedrijven als voor het MKB. “Daar merk je dat de beslis- en feedbackcycli veel korter zijn. Je kunt sneller gaan, maar tegelijkertijd kost implementatie van nieuwe werkprocessen veel tijd omdat mensen bij een kleiner bedrijf er vaak al heel lang werken en het moeilijk vinden werkwijzen los te laten. En uiteindelijk werkt IT zo goed als de mensen die ermee werken.”

challange

Concrete verbeterpunten

David: “Aan de hand van de referentie implementatie van Microsoft, heb ik bekeken wat er was geïmplementeerd. Je ziet dan wat logische keuzes zijn maar ook wat er eventueel over het hoofd is gezien. Bij Logiqs was een aantal onderdelen niet geconfigureerd, wat ten koste was gegaan van de security.” Davids advies behelsde onder meer specifieke security resources en security regels, aparte securitygroepen per team en multi-factor authenticatie. Hij verzamelde zijn bevindingen in een rapport en gaf een workshop aan de IT-afdeling, zodat die er zelf mee aan de slag kon.

“we zijn niet geïnteresseerd in een algemene audit, we willen concrete verbeterpunten aangereikt krijgen en zeker weten dat we geen grote dingen missen, omdat wij zelf op dit gebied geen expert zijn. Met de bevindingen van David konden we echt iets.”

Marijn van der Zee – Chief Transparency Officer

Marijn van der Zee is Chief Transparency Officer en Line manager bij Logiqs. “Wat plezierig was aan de uitkomsten, was dat het hele concrete zaken waren. Dat hadden we tevoren ook besproken: we zijn niet geïnteresseerd in een algemene audit, we willen concrete verbeterpunten aangereikt krijgen en zeker weten dat we geen grote dingen missen, omdat wij zelf op dit gebied geen expert zijn. Met de bevindingen van David konden we echt iets.”

SOLUTION

Forse kostenbesparing

De focus lag op security, maar Davids advies leverde ook een forse kostenbesparing op. ”Een van de grotere aanbevelingen van David ging over de abonnementsvorm van Microsoft voor onze testsystemen”, aldus Marijn. “Daardoor hebben we onze maandelijkse kosten met zo’n veertig procent teruggebracht. Puur door op een andere manier gebruik te maken van de abonnementen bij Microsoft die we al hadden. David heeft ons laten zien hoe we dat voor één of twee systemen konden inrichten, toen kon ons team het zelf.” David: “Ik heb geadviseerd om nu al gebruik te maken van de voordelen die Microsoft biedt voor Development- en Test workloads. Vooral voor een organisatie met veel in-house R&D zoals Logiqs, levert dat een grote besparing op.”

“Ik heb geadviseerd om nu al gebruik te maken van de voordelen die Microsoft biedt voor Development- en Test workloads. Vooral voor een organisatie met veel in-house R&D zoals Logiqs, levert dat een grote besparing op.”

David – Developer Team Rockstars IT

Marijn: “Het was erg prettig dat David inhaakte op de organisatie, de mensen en de aanwezige kennis. Uiteindelijk moet je als consultant die aanbevelingen geven waar de organisatie iets mee kan. Het was van grote waarde dat David de zelf de lastige zaken oppakte en daarna aanbevelingen voor ons achterliet waar we zelf mee aan de slag konden. Het is een vorm van consultancy waarbij de consultant niet bezig is zichzelf aan het werk te houden maar zichzelf zo snel mogelijk overbodig probeert te maken.”

RESULT

Risico’s voorkomen

“Veel issues met cloud platformen zijn te tackelen door er al bij de migratie aandacht aan te besteden”, betoogt David. “Het is daarom belangrijk om voldoende aandacht te besteden aan de configuratie. Let zeker de eerste maanden strak op je verbruikskosten zodat je dat goed kan managen. Je kunt de kosten vooraf nooit exact inschatten, daarvoor zijn er te veel variabelen en je hebt te maken met facturatie per seconde. Dus hou het in de gaten, zodat je tijdig kunt bijsturen. Besteed daarnaast voldoende aandacht aan informatie en beheersbaarheid: zonder informatie kan je niet acteren en zonder beheersbaarheid kan je niet ingrijpen.”

Het team van Marijn kan nu met een gerust hart aan het werk. “Ze hoeven zich geen zorgen te maken dat ze Logiqs op kosten jagen of allerlei deuren voor kwaadwillenden openzetten. Dat is erg prettig. Als we in de toekomst weer een dergelijke vraag hebben, zouden we Team Rockstars zeker weer inschakelen. Het zijn gemotiveerde mensen met kennis die gewoon lekker willen samenwerken.”

“Ze hoeven zich geen zorgen te maken dat ze Logiqs op kosten jagen of allerlei deuren voor kwaadwillenden openzetten. Dat is erg prettig. Als we in de toekomst weer een dergelijke vraag hebben, zouden we Team Rockstars zeker weer inschakelen. Het zijn gemotiveerde mensen met kennis die gewoon lekker willen samenwerken.”

Marijn van der Zee – Chief Transparency Officer

business

happy developers, happy customers

  • Rockstars tevredenheid 8.7
  • 87% wordt verlengd
  • Klantwaardering 8.5

Onze IT-Rockstars scoren hoog op werkgeluk (gemiddeld cijfer 8.7) , 87% van de klanten willen IT-Rockstars langer op project houden, en klanten waarderen IT Rockstars enorm (gemiddeld cijfer 8.5)

Ga naar de bovenkant